София. Туризмът е кауза, той носи по-добро бъдеще за всички,

...
София. Туризмът е кауза, той носи по-добро бъдеще за всички,
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова: Туризмът е кауза, той носи по-добро бъдеще за всички, кризите и предизвикателствата можем да решим заедно

София. Туризмът е идея, той носи по-добро бъдеще за всички, рецесиите и провокациите можем да решим дружно. Това споделя министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка Световния ден на туризма, който означаваме през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на Министерството .
„ Уважаеми сътрудници и сътрудници, приветствам Ви със Световния ден на туризма - 27 септември, който се празнува съвсем от 40 години под егидата на Световната организация по туризъм (СОТ) към Организация на обединените нации. На тази дата показваме благодарност към всички хора, за които туризмът е идея и са приели с мозъка и сърцето си тази сложна и виновна специалност. Тя е орис на хиляди мъже и дами в България и е към този момент потомствена за цели семейства. За нея са нужни доста сили, огромна продуктивност, предприемачески усет, само че и въображение, тъй като с изключение на сериозен бизнес туризмът е също прекарване, страст, даже философия и мироглед.
Поздравявам задграничните туристи, избрали нашата страна за своя дестинация – мнозина от тях идват в нея не за първи или повторно. България постоянно има доста какво да им опише и покаже от своята природа, история, просвета, обичай, обичаи, достоверен фолклор “, показва тя. По думите ѝ страната ни подсигурява на гостите си умерено, само че забавно престояване, и допир с голямо количество артефакти, обилие от минерални извори, изящен релеф, богата палитра от места за пребиваване и забавление за всеки усет. „ И всичко това - в четири сезона. Приветствам българските туристи, че гласоподаваха за българските курорти, избирайки в огромната си част да изживеят ваканцията си тук “, прибавя Ангелкова.
Според нея голям е капацитетът на България да развива бранша, който генерира близо 12 на 100 от Брутният вътрешен продукт и 11% от общата претовареност у нас дружно със обвързваните подотрасли.
„ От името на туристическия отрасъл благодаря на премиера Бойко Борисов и на сътрудниците от държавното управление за поддръжката на туризма, който бе повдигнат в приоритет за националната стопанска система. Така се концентрираха напъните на доста институции и организации за стабилно развиване по хоризонталната му конструкция.
През годините след обособяването на независимото Министерство на туризма бяха реализирани отлични резултати за брой туристи, нощувки и доходи от тях в цялата история на сектора. През 2018 година за първи път преминахме границата от 9 млн. непознати туристически визити. Приходите от входящ туризъм надвишиха 7,3 милиарда лева Повече от 4 млн. бяха пренощувалите посетители във висококатегорийните хотели, което демонстрира, че формираме първокласен артикул на атрактивна цена “, споделя още министърът.
„ Сега, макар мощната интернационална конкуренция, продължаваме да надграждаме постигнатото на редица пазари. От началото на 2019-а до юли в това число страната ни притегли над 5,1 млн. визити на задгранични туристи. През интервала юни–юли 2019 година Национален статистически институт регистрира 2% растеж на непознатите туристи, отседнали в хотели с най-малко 10 кревати по Черноморието ни. През този интервал посетителите от Украйна бяха с 26% повече по отношение на юни-юли 2018, от Молдова – с над 14%, Англия и Гърция над 9%, Турция над 6%, Нидерландия над 9%, Унгария близо 35%, Словакия към 17%, Ирландия близо 45%, Китай над 13% и други Изпращаме най-силния интервал юни-юли по брой пренощували българи в хотели с 10 и повече кревати през последните години. Общото нарастване при сънародниците ни е близо 13% “, показва тя.
„ Вярвам, че с общи старания можем да продължим позитивните трендове в туристическата промишленост, макар че през днешния ден, на финала на сезон лято 2019 сме изправени пред сериозна обстановка от интернационален мащаб, която неизбежно ще рефлектира и у нас. Тя ни слага пред извънредно сложни и комплицирани провокации. Разчитаме на съдействието с виновния бизнес, с цел да успеем дружно да минимизираме възможните отрицателни последствия за туризма и да преодолеем проблема с банкрута на един от най-големите международни туроператори. Вярвам, че ще покажем същински професионализъм и ще защитим ползите на всички туристи у нас, както и на българските туристически компании, с цел да не се накърни имиджът на страната ни като дестинация за проведен туризъм, осигуряваща несъмнено и удобно престояване “, споделя Ангелкова.
По думите ѝ тазгодишното мото на международното честване на 27 септември е „ Туризъм и работни места: по-добро бъдеще за всички “. По данни на СОТ браншът генерира 10% от работните позиции в света и участва интензивно в задачите за стабилно развиване поради капацитета му да предлага почтена работа и да предизвиква локалната просвета и типично районните артикули.
Ангелкова добави, че съгласно Международната организация на труда дейностите по настаняване и ресторантьорството дружно с услугите на частния бранш ще основават претовареност с най-бързи темпове в стопанската система през идващите пет години. „ Микро-, дребните и междинните предприятия са главните мотори в нашата професионална област. Международните проучвания сочат, че към половината от екипите в нея работят в предприятия с по-малко от 10 души, а към три четвърти – с под 50. В тях се трудят повече дами и младежи, в сравнение с в други сфери, и се основават повече работни места в селските и отдалечените региони “, прибавя Ангелкова.
„ У нас предприятията в хотелиерството и ресторантьорството са към 27 хиляди Общо ангажираните в туризма и обвързваните с него стопански действия в България са над 346 хиляди души през 2018 година, само че са нужни още взаимни старания за повишение на техния брой и уменията им, с цел да „ захраним “ бизнеса с задоволително квалифицирани фрагменти. Целта е конкурентен артикул с безкомпромисно качество. Тези и всички други въпроси за подготовката и ангажирането на чиновници решаваме дружно в Междуведомствения съвет за фрагментите в туризма, който създадохме към министъра на туризма. Прилагаме международните положителни практики и опита на водещи страни при взимане на всички решения и законодателни начинания “, показва министърът.
По думите ѝ туристическата промишленост е измежду най-мощните лостове за стимулиране на стопанската система на планетата. По данни на Световната организация по туризъм през 2018 година страните по света са отчели общо 1,4 милиарда визити на задгранични туристи, като растежът по отношение на 2017 година е над 5%. Според World Travel & Tourism Council през 2018 година туризмът и обвързваните подотрасли са основали световен проект Брутният вътрешен продукт на стойност 8,8 трилиона $, което е 10,4% от международния, и по този начин е осъществено над 3% нарастване по отношение на 2017 година Туризмът и съпътстващите го действия дават към 10% от работните места на Земята – заетите в тези области са 319 млн. през предходната година.
„ Тези достижения би трябвало да се предизвикват и развиват във всяка страна. Нужни са нови, динамични хрумвания за увеличение капацитета на туризма, за разкриване на повече и по-добри позиции за работа посредством цифровата промяна и модерните технологии.
Животът ни изправя пред нови провокации и сполучливото им решение подсигурява положително бъдеще на всички хора посредством туризма. Можем и дружно ще го създадем! Честит празник! Желая на всички здраве и нови високи достижения! “, споделя още министър Ангелкова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР