София. Цел на българското председателство на Съвета на ЕС трябва ...

София. Цел на българското председателство на Съвета на ЕС трябва

Проф. Анна Кръстева, политолог: Цел на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде влизане в ядрото на европейските страни

София. Цел на българското председателство на Съвета на Европейски съюз би трябвало да бъде влизане в ядрото на европейските страни. Това сподели в утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ Фокус “ политологът, специалист по европейски политики, проф. Анна Кръстева. По думите й страната ни има виновна дилема на Западните Балкани, като това е моментът да заеме ясна лидерска позиция, както в района, по този начин и измежду европейските страни.
Тя добави, че измежду предизвикванията на председателството ни ще бъдат влизане в " скоростната писта " на Европа, преодоляване на кливиджите в Общността и кохезионната политика. „ Първото и най-съществено е България да влезе на скоростната писта. Лятото беше доминирано от дебата на какъв брой скорости се движи Европейският съюз. Политическата действителност е, че всяка страна се движи на скоростта, която сама си дефинира. Унгария е избрала да се движи на задна скорост и все по-мощно се движи натам. България има късмет с проактивна и проевропейска политика да влезе в ядрото на страни, които дефинират този градивен глас на България “, изясни тя.
Проф. Анна Кръстева разяснява, че неутралността е едно от измеренията на председателството, като би трябвало да се балансира сред другите ползи в Европейски съюз. Политологът добави, че България би трябвало да води проактивна и проевропейска политика, с цел да бъде модел и водач за съседите си, само че преди този момент е належащо добре премислено обрисуване на приоритетите ни.

Източник: focus-news.net