София. Цел на българското председателство на Съвета на ЕС трябва

София. Цел на българското председателство на Съвета на ЕС трябва ...

Проф. Анна Кръстева, политолог: Цел на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде влизане в ядрото на европейските страни

София. Цел на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде влизане в ядрото на европейските страни. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът, експерт по европейски политики, проф. Анна Кръстева. По думите й страната ни има отговорна задача на Западните Балкани, като това е моментът да заеме ясна лидерска позиция, както в региона, така и сред европейските страни.
Тя добави, че сред предизвикателствата на председателството ни ще бъдат влизане в "скоростната писта" на Европа, преодоляване на кливиджите в Общността и кохезионната политика. „Първото и най-съществено е България да влезе на скоростната писта. Лятото беше доминирано от дебата на колко скорости се движи Европейският съюз. Политическата реалност е, че всяка страна се движи на скоростта, която сама си определя. Унгария е избрала да се движи на задна скорост и все по-мощно се движи натам. България има шанс с проактивна и проевропейска политика да влезе в ядрото на страни, които определят този конструктивен глас на България“, обясни тя.
Проф. Анна Кръстева коментира, че неутралността е едно от измеренията на председателството, като трябва да се балансира между различните интереси в ЕС. Политологът добави, че България трябва да води проактивна и проевропейска политика, за да бъде модел и лидер за съседите си, но преди това е необходимо добре премислено очертаване на приоритетите ни.

Източник: focus-news.net