София. Трафикът с цел трудова експлоатация е на второ място

...
София. Трафикът с цел трудова експлоатация е на второ място
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова: Трудовата експлоатация е на второ място по брой жертви след сексуалната

София. Трафикът за трудова употреба е на второ място по брой жертви след половата употреба. Това сподели омбудсманът Мая Манолова на конгрес по проблемите на трудовата употреба и трафика на хора, проведен от институцията в партньорство с фондация „ Асоциация Анимус “, оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Р България .
Манолова бе безапелационна, че най-сериозната причина за трафика за трудова употреба е икономическото положение, безработицата в по-слабо развитите райони у нас, ниското обучение и казусът с работещите небогати, които по разнообразни данни са сред 400 000 и 700 000 души.
„ Престъпленията за употреба се потвърждават мъчно и което е още по-тревожно – се разпознават мъчно. Средно годишно към 20 са формираните наказателни производства. Това е проблем, който не визира единствено България, той е извънредно обезпокоителен и в европейски, и в интернационален мащаб, тъй като по данни на Международната организация на труда, 21 млн. души са жертвите на трудова употреба “, добави омбудсманът.
Тя цитира данни на Европол, които сочат, че приходите от трафик за трудова употреба се правят оценка годишно на към 3,5 милиарда лева
Омбудсманът обърна внимание и на обстоятелството, че терминът „ трудова употреба “ се е „ изпарил ”, както от законодателството, по този начин и в говоренето на институциите и специалистите, тъй като по думите й, е по-удобно да не употребяват подобен мощен и тежък термин. Вместо това го заменят с „ нарушаване на трудови права ” и „ нарушаване на трудовото законодателство ”.
„ Като че ли в живота тежкото нарушение на трудовите права е елегантно, та би трябвало да му подберем елегантни изразни средства “, възмути се Манолова.
По думите й, класическите форми на трудовата употреба – такива, каквито са в романите на Джек Лондон от XIX век, през днешния ден не съществуват – за 16 или 18-часов работен ден, само че са налице тежките и неприятни условия на труд, работа без трудов контракт, а постоянно даже и без възнаграждение.
„ Това са актуалните форми на трудова употреба, с които аз като омбудсман, синдикатите като бранители на хората на труда, имаме предизвикването да се борим “, безапелационна бе Манолова.
Омбудсманът сподели още, че в последно време зачестяват жалбите, които засягат нарушавания на плануваното работното време, като неплащането на работни заплати също е основен проблем.
„ Фондация „ Асоциация Анимус " работи извънредно професионално по тематиката трафик за трудова употреба. Акцентът на институцията на омбудсмана е положението на трудовите права, на трудовото законодателство и действителната трудова употреба в България, тъй като съгласно нас, въпреки да няма легална формулировка на трудовата употреба в законодателството, грубите нарушавания, неплащането на служащи, изключителният труд, работата без трудов контракт, работата в тежки и нездравословни условия на труд, са актуалните форми на трудова употреба ", добави Мая Манолова.
Тя посъветва хората, жертви на трудова употреба, да подават сигнал до институциите, в това число и тази на омбудсмана, като тяхната анонимност ще бъде обезпечена.
„ Предизвикателствата в този момент са във връзка с изключителния труд, на сумарното отчитане на работно време, което води до това, че действително 8-часовият работен ден е пропуснат. Прави усещане и какъв брой доста работодатели употребяват формата на цивилен контракт или на срочен контракт – това е за да се заобикалят условията на трудовия контракт, който постанова правила и задължения към двете страни. Това са провокации, на които ще посветим работата си през тази година “, увери Манолова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР