София Тех Парк беше създаден с идеята да привлича и

...
София Тех Парк беше създаден с идеята да привлича и
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции в българския IT сектор са скочили с 300% за три години

София Тех Парк беше основан с концепцията да притегля и непознати вложители в българския IT бранш

© Цветелина Белутова Чуждите вложения в българската софтуерна промишленост са нарастнали с 300% сред 2015 и 2018 година, а финансовите разноски от тях са скочили шест пъти през интервала, демонстрират данните на fDi Markets. Аналитичната платформа на Financial Times следи за планове на зелено в целия свят, водещи до основаване на нови офиси и работни места. Само за 2018 година IT секторът тук е приел 16 нови вложения на обща стойност 240 млн. $, като тази наклонност се резервира и през тази година, разгласи Financial Times в собствен разбор.

Бърз напредък
Според данните на fDi Markets най-активни са били IT компании от Съединени американски щати, Швейцария и Франция, които дават отговор за половината от вложените 240 млн. $ през предходната година. През 2019 година седем са плановете на зелено на обща стойност 93.5 млн. $, като главната част идва от американски компании. Около половината от вложенията през последните две години са посредством разширение на настоящи към този момент центрове, се споделя в разбора.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В публикацията си бизнес изданието припомня, че групата майка на FT също е съдействала за растежа на българската IT промишленост, с отварянето на собствен R&D център тук през април тази година с над 110 чиновници. Сред другите вложители са Световната банка, Фейсбук посредством съдействие с TELUS International, и софтуерната компания Acronis. Според анализаторската компания IDC приходите в софтуерния и информационния бранш доближават 3.2 милиарда $ през 2018 година, напредък от 45% по отношение на предходната година. Вестникът цитира и данните на американското комерсиално министерство, съгласно които към 70% от работещите тук компании работят за експорт.

Сред преимуществата на бранша тук е плоският налог от 10%, конкурентните цени на трудовия пазар, една от най-бързите интернет връзки в Европейски Съюз, разяснява FT. България също по този начин има втория максимален дял в Европейски Съюз на работещите в промишлеността дами - 45% през 2018 година Близостта с Румъния и Сърбия също е плюс, защото трите страни основават нещо като районна Силициева котловина.

Още работа
Въпреки оптимизма, България има още доста работа, споделя пред FT Яков Милатович, основен икономист в Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). " През последните пет години страната е паднала с 25 места в класацията на Световната банка за правене на бизнес, до момента в който в това време други страни напредват ", прецизира той. Според него е нужна още работа в битката с корупцията и подобряването на обществената политика, изключително в фамилните грижи - да вземем за пример повече детски градини.

Данните на fDi Markets се удостоверяват и от оповестения отчет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАССКОМ), съгласно който приходите от софтуерната промишленост в България дават отговор за 2.9% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната през 2018 година Той е изработен измежду над 4000 компании в промишлеността с общи доходи от 3.1 милиарда лева - 23% растеж по отношение на 2017 година Към края на 2019 година в софтуерния бранш би трябвало да работят 34 хиляди души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР