София. Строителството на Златен век“ ще бъде спряно окончателно след

...
София. Строителството на Златен век“ ще бъде спряно окончателно след
Коментари Харесай

Строителството на „Златен век“ ще бъде спряно окончателно след седмица

София. Строителството на „ Златен век “ ще бъде спряно дефинитивно след седмица. Това стана ясно след среща при министър-председателя Бойко Борисов, в която участваха министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, кметът на София Йорданка Фандъкова, основният проектант на Столична община Здравко Здравков и представители на Инициативен комитет „ Лозенец “. Заповедта за прекъсването на градежа ще включва нередностите, установени от ДНСК по отношение на подземната част на обекта, и изтеклото позволение за строителство. При инспекцията се оказа, че разрешителното на компания „ Артекс “ е изтекло през ноември 2017 година, като за буферния интервал в период от една година не е било възобновено и по този начин през ноември 2018 година е станало невалидно. Затова всичко, което е издигнато след тази дата, се смята за нелегално.
Министър Петя Аврамова изясни, че макар че е имало полемики дали измененията в Закона за устройството на територията от 2017 година важат със задна дата и за разрешителното на „ Артекс “, всички на срещата при премиера са се обединили към общата позиция, че законът няма ретроактивно деяние.
От Инициативен комитет „ Лозенец “ благодариха на премиера Бойко Борисов, че е събрал всички на една маса и оповестиха, че ще преустановят протестните си дейности за една седмица, до момента в който влезе в действие заповедта за възбрана на градежа на 15 април. По закон по-късно компания „ Артекс “ ще има право да апелира решението пред съда.
Кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че посланието от прекъсването на градежа на „ Златен век “ е, че законът важи за всички без значение кой кой е.
Арх. Здравко Здравков изясни, че издигнатата досега постройка ще бъде обезопасена, до момента в който тече законовата процедура, а каква ще е ориста му по-късно – към момента не е ясно.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР