София. Столична библиотека представя документална изложба Страници от историята на

...
София. Столична библиотека представя документална изложба Страници от историята на
Коментари Харесай

София: В Столичната библиотека ще бъде представена документална изложба „Страници от историята на България в Държавен вестник 1879 – 2019“

София. Столична библиотека показва документална галерия „ Страници от историята на България в Държавен вестник 1879 – 2019 “. Това оповестиха от пресцентъра на Столична библиотека . Изложбата отбелязва 140 години от излизането на брой първи на формалния държавен печатен орган, учреден с Указ № 12 от 19 юли 1879 година на княз Александър I като публично издание на страната. Излиза за първи път в София на 28 юли 1879 година, в началото един път седмично, а от 1891 година – всеки присъствен ден. През първите 12 години е държавно-информационно издание, което помества публични известия, вести и телеграми от чужбина. По-късно стартират да се обнародват влезлите в действие нормативни актове – закони, укази, постановления и други, публични документи – конвенции, контракти и други, а в неофициалната му част – изявления на разнообразни правосъдни институции и други В изложбата се показани факсимилета на документи, обнародвани в Държавен вестник, свързани с значими събития, трансформирали развиването на българската страна: истински текстове на манифестите, с които се афишира Съединението на Княжество България с Източна Румелия 6 септември 1885 година, оповестяване на Независимостта на България 22 септември 1908 година, абдикацията на цар Фердинанд, закони и укази.
Във витрините са подредени книги от фонд Книжовно завещание в Столичната библиотека, свързани със събитията, отразени в изложбата. Авторите на част от тях са участници в събитията, други са дело на задгранични публицисти и откриватели – Александър Бендерев, Никола Фичев – „ Военно-исторически етюд за българо-сръбската война “ 1888, Александър Цанков, Никола Начов, Димитър Страшимиров, Коста Тодоров, А. Хун – „ Из българските бурни времена “ и „ Борбата на българите за съединението си “ 1887, А. Драндар – „ Биография на Ал. Батенберг “ и „ България при Фердинанд “, Х. Вагнер – „ Към победа с българските войски “ 1913, Българската конституция от 1947 на британски и други Някои от заглавията в изложбата са единствени и са владеене на Библиотеката на София.Част от годишнините на Държавен вестник (1879-1945) в Столична библиотека са подаяние от Народното събрание през 1946 година след апела да се попълни фонда на Библиотеката на София, изгорен при пожара 1944 година Друга част е от служебните библиотеки в Столичната община, като някои от броевете са с надпис за софийския градоначалник. Изложбата ще бъде открита от 11.00 часа Централно предверие сутерен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР