София. След приключване изработването на цифровата кадастрална карта на територията

...
София. След приключване изработването на цифровата кадастрална карта на територията
Коментари Харесай

МРРБ: При вписване в имотния регистър водеща роля ще има идентификаторът на имота, а не собственикът

София. След привършване изработването на цифровата кадастрална карта на територията на страната би трябвало да бъдат основани „ поимотни “ партиди на собствеността, които ще попадат в имотния указател. Системата за регистриране на парцелите би трябвало да премине от „ лична “ към „ поимотна “, като водеща роля ще има идентификаторът на парцела, а не лицето - притежател. Това стана ясно по време на днешното съвещание на Съвета по геодезия, картография и кадастър, оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството . Председател на съвета е заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев. Съветът е основан според Закона за геодезията и картографията и е консултативен орган към министъра на районното развиване и благоустройството. В състава му влизат заместник-министрите на всички министерства, както и началникът на Военно-географската работа, заместник-изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по горите, както и изпълнителният шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, заместник-председателят на Държавна организация " Национална сигурност ", представител на Националното съдружие на общините в Република България и ръководителят на Камарата на инженерите по геодезия. Основна задача пред членовете на съвета е да разискват съответни проблеми и въпроси и да вършат оферти по дейностите в региона на геодезията, картографията и кадастъра.
„ Развитието на геодезическата процедура, както и приложението й в съвсем всички сфери на живота постанова непрекъснато да се усъвършенстваме и да следваме най-съвременните трендове “, сподели при разкриване на съвещанието на Съвета заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев. По думите му въвеждането на единни стандарти и критерии, както и координацията на дейностите и съвместяването на данни изискват общи дейности на всички институции в страната.
До сегашния миг 81 % или 89 хиляди кв. км от територията на страната е покрита с цифрова кадастрална карта и кадастрални регистри, като е набрана информация за над 14 млн. недвижими парцела, утвърдени са кадастралните карти и кадастрални регистри за 915 обитаеми места, в това число за регионалните градове и 127 общински центъра. Трансформирането на картата на възобновената благосъстоятелност в кадастрална карта е завършило за 3179 землища.
С оглед отбрана на кадастрално-информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и гарантиране сигурността на информацията в нея е задействана процедура по включването на организацията в „ Списъка на стратегическите обекти и действия от голяма важност за националната сигурност “ към Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 година
Стратегията и дълготрайната стратегия на АГКК планува и основаването на многофункционален кадастър, с който да се дават данни за парцелите и връзките от подземна, наземна и надземна инженерна инфраструктура.
Ангажимента на всички институции, експлоатационни сдружения и общините е изработването, поддържането и даването на данните от профилираните карти, общите и подробни устройствени проекти на урбанизираните територии като пластове в така наречен „ многослоен кадастър “. Това ще сътвори опция за допълнение на данните в кадастралния указател с цялата информация за парцела, от разрешаване на строителство, осъществяване на строителство, въвеждане в употреба и всяко направено, следващо усъвършенстване в парцела. Този многослоен кадастър ще е основа за всички изследвания за капиталови планове, капиталово планиране и вложения.
Съгласно Закона за кадастъра и имотния указател всички експлоатационни сдружения, които набират и поддържат в настоящо положение профилирани данни са длъжни да възложат изработването на профилирани карти, регистри и осведомителни системи, които по-късно да дават на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.
По време на съвещанието на съвета стана ясно още, че със заповед на министъра на защитата, от Военно – географската работа към този момент е въведена в приложимост средномащабна държавна топографска карта в мащаб 1:25 000.
На всички институции, предоставящи геодезически, картографски и кадастрални услуги бе напомнено да употребяват новата координатна система БГС 2005.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР