София. След необичайно топлото време за февруари, метеорологичната обстановка в

...
София. След необичайно топлото време за февруари, метеорологичната обстановка в
Коментари Харесай

Зимата се завърна

София. След извънредно топлото време за февруари, метеорологичната конюнктура в страната внезапно се утежни, което докара до усложнения в трафика по съществени пътни артерии. Заради снегопочистване и снегонавявания поетапно се затваряха сектори от републиканската пътна мрежа. Жълт код за превалявания от сняг и вятър е в действие за цялата страната. До обяд имаше превалявания от сняг в композиция със мощен североизточен вятър със скорост 14-19 м/сек и пориви към 24 м/сек.
Сутринта най-значителна беше снежната завивка в Монтана – 14 см, следвана от Видин, където са измерени 12 см. Най-ниски температури са измерени в Разград и Драгоман, където термометрите са показвали минус 12 градуса. В София също паднаха обилни количества сняг, а минималната температура беше минус 7 градуса. 188 снегопочистващи машини работиха на територията на столицата, както и по планинските пътища към Витоша.
В часовете до и към обяд влошената метеорологична конюнктура стана причина за голям брой пътни произшествия в цялата страна. Тежкотоварни коли аварираха по пътищата в областите Русе, Търговище и Стара Загора. В старозагорската част на автомагистрала „ Тракия “ стана злополука сред два млековоза, при която пострадаха двама души. Проблем имаше и с осветлението по път I-1 Симитли - Кресна в " Кривия тунел ".
В ранните утринни часове беше прекратено придвижването на влаковете в сектора сред гарите Реброво и Своге. Причината за прекъснатото придвижване бе престояването на локомотив на " БДЖ - Товарни транспорти " ЕООД, който при прекосяването си в сектора сред двете гари чупи работния токоснемател. Работни групи на БДЖ и на НКЖИ се отзоваха на място за привързване на работния токоснемател и освобождение на железопътното трасе от авариралия локомотив. След това бе осъществен оглед на контактната мрежа и бе възобновено придвижването на влаковете в сектора. Временно всички преминаващи влакове в сектора сред гарите Реброво и Своге се движеха със забавяне, като най-засегнати бе нощната комбинация от Варна за София и ранните утринни влакове от Мездра за София, от Лакатник за София и от София за Лакатник. Следобед от 15.20 ч. придвижването на влаковете в сектора сред гарите Реброво и Своге към този момент се осъществяваше по постоянното им разписание. След усложненията в придвижването на композициите в утринните часове на деня, които провокираха съществени закъснения на преминаващите влакове заради налагането на насилствени престои за разминаването им в посочения сектор, все още придвижването по направлението София-Мездра също към този момент се реализира обикновено.
Малко след обяд пламнал рейс наложи ограничение на придвижването по автомагистрала „ Хемус “ край пътен възел „ Правец “, като при случая няма потърпевши.
Следобед снеговалежите започнаха да стопират първо в Северна България. Най-ниски температури към 14.00 ч. бяха измерени в Разград и на нос Калиакра – минус 5 градуса, а най-ветровито беше в Бургас, където поривите напразно доближиха до 28-30 м/сек. Най-голяма остана снежната завивка има в Монтана – 11 см, следвана от Видин, Враца, Кърджали и Хасково.
Към 21.00 часа на Черни връх температурите са минус 18 градуса, а на връх Ботев – минус 20 градуса. В северна България измерените температури са сред минус 5 и минус 1 градуса. В София температурата е минус 8 градуса. В Бургас продължава да е прохладно със мощ напразно 16 м/сек. Снежна завивка към този момент съвсем няма, с изключение на в планините, поради мощния вятър.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР