София си остана без Аполон Медикус Дръзко посегателство в центъра

...
София си остана без Аполон Медикус Дръзко посегателство в центъра
Коментари Харесай

София си остана без Аполон Медикус

София си остана без Аполон Медикус
Дръзко посягане в центъра на София. Откраднаха бронзовата скулптура на Аполон Медикус до чешмите с минерална вода в идеалния център на столицата.

Освен творбата на изкуството, липсват и съвсем всички месингови чучури от чешмите на някогашната минерална баня, през днешния ден музей. Посегателствата са осъществени в границите на няколко дни - първо дръзките крадци са взели чучурите от чешмите, след няколко дни е отмъкната и статуята на Аполон Медикус, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Директорът на Регионалния исторически музей доцент Венета Ханджийска допусна, че похищението е осъществено в неделя - през нощта на 16-ти против 17-ти декември. Kамерите на музея обаче не снимат водоналивното пространство и там, където се е намирала статуята на Аполон.

Все отново записи има. Днес Нова телевизия заяви, че задигането на статуята Аполон Медикус е снимано. Кадрите към този момент са предоставени на Министерство на вътрешните работи. „ Престъпленията са две. Едното е осъществено на 5-и, а другото на 16-и декември. Първо са откраднати чучурите и няколко дни по-късно е отмъкната и статуята. И двете кражба са осъществени през нощта. Пазарната цена от метала е незначителна. По-скоро това е хулиганска постъпка. Не е ясно дали двете действия са осъществени от един човек ”, разяснява зам.-кметът на София Тодор Чобанов.
 Откраднаха статуята на Аполон Медикус от Централна баня Откраднаха статуята на Аполон Медикус от Централна баня / БГНЕС
Статуята на Аполон Медикус е дело на скулптора Георги Чапкънов. Тя бе сложена след реконструкцията на площад "Бански" през 2003 година. Тогава бяха направени 42 каменни чешми, кръгли пейки от камък, водна повърхност със статуя на Аполон Медикус, вградено ефектно осветяване, рампа за хора с увреждания и зелени площи, като част от детайлите на цялостното пространствено художествено решение и реконструкцията триъгълната градинка. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР