София ще разполага с рекорден бюджет през 2021 г. -

...
София ще разполага с рекорден бюджет през 2021 г. -
Коментари Харесай

Фандъкова: София с рекорден бюджет през 2021 г.

София ще разполага с рекорден бюджет през 2021 година - 1,884 милиарда лева Финансовата рамка бе показана от кмета на града Йорданка Фандъкова и заместника ѝ по финанси Дончо Барбалов, написа Монитор.

" Реалистичен бюджет, които да ни разреши да извърши уговорките ", сподели кметът.

1,375 милиарда лева са разпределени за настоящи действия, в това число държавно делегираните. В тях се включва увеличените на учителските заплати и обществените служащи.

509 млн. лева е размерът на финансовата стратегия. От тях 296 млн. лева безплатни средства по европейски стратегии. Фандъкова уточни, че стратегическа инфраструктура е приоритет. През 2021 година ще бъдат налети 140 млн. лева за транспортна инфраструктура.

Разширението на " Каблешков ", реконструкции на " Филип Кутев ", " Ломско шосе ", ул. " Опълчеснка ", са заложени в финансовата стратегия. Ще бъдат ремонтирани " Първа българска войска ", тунелите в " Люлин " и при " НДК ", ул. " Коперник, " Чепинско шосе ".

Най-голямата реорганизация през 2021 година ще бъде ремонта на трамвайните релси по " Цар Борис III " от Съдебната палата до " Княжево ".

50 млн. лева са заложени за поправки в кварталите.

За създаване и уголемение на детски градини и учебни заведения са заложени 65,7 млн. лева 45 са съответните обекти за нови здания и разширения на детски градини и ясли.

С тях упованията са през тази и идната година, когато ще завършат е да се открият 185 нови групи. Освен за строителство се залагат 1,6 млн. лева за планиране на 16 нови здания за детски градини, които да се включат в строителната стратегия следващата година.

6 млн. лева се влагат в създаване на нови учебни корпуси и съществени поправки в 7 учебни заведения.
През 2021 година ще стартира започваме осъществяването на първата част от плана за създаване на канализация в регионите „ Витоша “, „ Връбница “, „ Лозенец “, „ Овча купел “, „ Сердика “ и Банкя. " Общо 30,1 млн. лева подсигуряваме за създаване на ВиК-инфраструктура.

10 млн. лева от тях са обезпечените от страната за създаване на връзката сред водопроводите на язовир „ Искър “ и язовир „ Бели Искър “. Тези средства осигурих от страната откакто София оказа помощ за обезпечаване на вода за Перник.

Тази реверсивна връзка е част от стратегическата сериозна инфраструктура на София, защото ще даде опция за обезпечаване на вода за София от разнообразни източници ", разяснява Фандъкова.

В бюджета общината си слага за цел да усъвършенства качеството на въздуха и чистотата в града.

" Общият размер на финансовите вложения, които непосредствено се отразяват на качеството на въздуха е към 200 млн. лева включва замяна на остарели печки, вложения в метро, електротранспорт, станция и системи за въздуха, увеличени средства за миене и възобновяване на паркове ", изясни Фандъкова и добави:

" Тази година започва осъществяването на огромния план за замяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление.

Предвидените средства за годината са 12,1 млн. лева Поръчката за климатици, радиатори за газ, топлофициране и пелетни печки, които ще предоставяме гратис, към този момент е оповестена.

Надяваме се, че още тази година ще стартира подмяната на към този момент утвърдените семейства, като започнахме още веднъж да набираме заявки на искащи жители. В план-сметката за непорочност усилваме средствата за миене и площите с 24%.

Планираме и програмата за унищожаване на т-нар. кални точки в кварталите, които са източник на прахуляк и тиня, с бюджет над 1 млн. лева Стартирахме я през 2020 година с планове в „ Овча купел “, „ Красна поляна “ и „ Надежда “ и благодаря на кметовете, които се включиха, тъй като тази стратегия зависи от общата ни работа ".

Инвестициите в метрото също са част от битката с мръсния въздух. Именно поради това кметството залага 172,5 млн. лева за дотъкмяване на първите сектори от третата линия, нови метровлакове и главен ремонт на остарели, както и в доставката на 25 нови трамвай, 82 електробуса и 30 тролея.

" Една от моите персонални дела за 2021 година, е да подсигурявам финансиране за разширенията на метрото към „ Подуяне “ и през „ Слатина ", сподели Фандъкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР