София ще има рекорден бюджет за градския транспорт, за който

...
София ще има рекорден бюджет за градския транспорт, за който
Коментари Харесай

София ще има рекорден бюджет за градския транспорт

София ще има рекорден бюджет за градския превоз, за който са обезпечени общо 505 млн. лева за тази година. В оферти бюджет е обезпечено нарастването на заплатите на всички транспортни служащи, повече и усъвършенстван градски превоз за жителите и гаранция, че общинските транспортни сдружения ще спрат да натрупат задължения. " Освен рекордно доста средства, успяхме да създадем бюджет на превоза на София в рекордно съкратени периоди. За първи път от 5 години той се внася дружно с бюджета. Увеличихме средствата, които Столичната община отделя за превоза и към сполучлив край вървят и диалозите с Министерство на финансите, които обявиха подготвеност страната да поеме 17 млн. лева за защитата на метрото от страна на Министерство на вътрешните работи. " – съобщи зам.-кмета по финанси на София, господин Иван Василев.

Заместник кметът по превоза на София Илиян Павлов разгласи, че градският превоз през 2024 година ще измине съвсем 65 млн. км или 3,8% повече по отношение на 2023 година По думите му, плануваните доходи от карти и билети са съвсем 250 млн. лева, до момента в който останалите средства идват от дотации от бюджета на Столична община - 189 млн. лева и 89 млн. лева от държавния бюджет. " Осигурените над половин милиард лв. не се случват от самосебе си, нито беше елементарно да намерим спомагателните средства. Направихме разбори на приходите, разноските и договорите на ЦГМ и трите транспортни оператора и постигнахме съглашение за промени и увеличение на успеваемостта и прозрачността им. Затягаме контрола и дружно ще работим да създадем градския превоз по-удобен освен за работещите, само че на първо място за пасажерите. " – безапелационен е новият зам.-кмет по превоза, господин Илиян Павлов.

" Искам да подчертая, че жителите и данъкоплатците на София би трябвало да бъдат спокойни, че градския превоз е обезпечен и работим по редица ограничения, които да го създадат осезаемо по-удобен. Спокойни би трябвало да бъдат и работещите в системата, тъй като показаният бюджет е ясна поръчка на нашето ръководство и че превозът е главен приоритет за нас. " – съобщи господин Павлов.

Според Андрей Зографски, показаната превоза рамка е единствено началото на серия промени и усъвършенствания в транспортния бранш на града. " В бюджета на София залагаме още средства, с които в допълнение да подобрим градския превоз. Започваме да строим общежития за транспортните служащи, както и ще изградим 10 удобни тоалетни и стаи за почивки за водачите. Вече работим по серия ограничения за обезпечаване на повече БУС ленти и лимитирани трамвайни трасета, следва да въведем и нови линии и да засилим съществуващите, както и ще синхронизираме разписанията, тъй че жителите да чакат по-малко по спирките. " - разгласи господин Зографски, общински консултант от Спаси София.

На конференцията бяха показани и рекомендации за усъвършенствания в работата и процесите в ЦГМ и трите транспортни сдружения. Идентифицирани са основни действия, които да станат по-ефективни и транспарантни. " Осигурихме над половин милиард лв., в този момент е време за сериозна работа, тъй че жителите да усетят осезаема смяна към по-добро. За това отговорност носим както ние в Столичната община и общинския съвет, по този начин и управленията на транспортните сдружения. При тази сума, превоза следва да бъде по-добър и комфортен за пасажерите и данъкоплатците, които го финансират. " – споделят ръководещите София.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР