София ще бъде домакин на петото издание на Турнира на

...
София ще бъде домакин на петото издание на Турнира на
Коментари Харесай

Петър Клечков: Турнирът на регионите е една от най-полезните инициативи на федерацията

София ще бъде хазаин на петото издание на Турнира на районите на Българската федерация по баскетбол през уикенда. Проведена за първи път през 2018-а, инициативата се разрасна през миналите години, като бе включена конкуренция и за девойки.

Главният методист към БФБаскетбол Петър Клечков показа визията и упованията си в изявление за формалния уебсайт на централата.

- Г-н Клечков, Турнирът на районите се трансформира в традиция. Това значи ли, че оценявате като сполучливи предходните му издания?- Разбира се, това е едно най-хубавите неща, които се случват във федерацията по баскетбол. Започнахме през 2018 година благодарение на корпорация " Развитие ". Още тогава видяхме, че самодейността е доста обещаваща и има големи изгоди от нея. По време на КОВИД-кризата, когато нямаше интернационален календар за нашите подрастващи, тези шампионати се трансфораха в нова сцена за развиване на млади баскетболисти и треньори. А и даваше късмет на всички в баскетболната общност да гледат в спортна среда и да оценят развиването на най-малките.

- На базата на наблюденията ви от последните 7-8 години, до какъв брой е потребна сходна демонстрация за треньори и участници?

- Много е потребна тази конкуренция освен за играчите, а и за треньорите. Все отново това е дребна подготовка и за треньорите, които не са взели участие на Европейски шампионати и оказва помощ за тяхното професионално развиване.

- Проследихте персонално всички районни кампове, какви са наблюденията ви?

- Наблюденията са ми, че има доста надарени деца - и като гений, и като численост. Но не са подготвени. Състезателите на Балкан  и Миньор Перник са най-добре механически готови за възрастта си на този стадий и самоуверено мога да кажа, че в тези клубове са си свършили работата чудесно. Разбира се, при по-високите деца би трябвало повече самообладание и време. Има такива деца и се вижда, че е работено с тях и те са включени в районните тимове.

- Можете ли да разкриете детайлности за подбора на участници в тимовете, както треньори, по този начин и състезатели?

- Няма секрети, треньорите ги следя освен аз. Консултирам се с сътрудници, предлагам ги на Треньорската комисия като тя дефинира кои да бъдат. След като се изберат треньорите, се организират няколко къси районни лагера, на които участвам дружно с изпълнителния шеф на федерацията Филип Виденов. За селекцията - треньорите се съветват с мен и избират децата. Заставам зад всеки един районен треньор, който сега е извикан и поканен на този районен шампионат.

- До какъв брой Турнирът на районите е продължение на извършения предишния септември народен камп по програмата YDF на ФИБА?

- През септември направихме народен камп за тази възраст - момчета и девойки с 12 треньора и основен треньор Перо Родич от Сърбия. В този едноседмичен интервал тренировките минаха по наблюдението на сръбския експерт и мнението му бе, че децата са на положително равнище и би трябвало да продължим с тези лагери и образованието на младите треньори. Моето мнение съответствува с мнението на Родич и съм уверен, че вървим в вярна посока.

- Тази година за набори 2009 и 2010 предстоят и интернационалните шампионати - още напролет първата интернационална демонстрация по програмата YDF, вероятно - Словения Бол. Колко ще е потребен шампионатът на районите за подготовка на нашите играчи?

- Огромна изгода са тези шампионати, обиграват се децата, трансформират се. В шампионата в Словения отиват най положителните сега. Тук се виждат повече деца и селекцията най-после е по-точна.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР