София. Само ако работим заедно по въпроси, които не могат

...
София. Само ако работим заедно по въпроси, които не могат
Коментари Харесай

Франс Тимерманс, ЕК: Само ако работим заедно по въпроси, които не могат да се решат от отделните държави-членки, ще получим подкрепата на европейското общество

София. Само в случай че работим дружно по въпроси, които не могат да се решат от обособените държави-членки, можем да получим поддръжката на европейското общество за европейския план. Това съобщи първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс пред участниците в пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз в София, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Форумът е заключителното събитие от Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Франс Тимерманс беше измежду основните представители по тематиката „ Междупарламентарното съдействие в Европейски Съюз в подтекста на дебата за субсидиарност и пропорция “. Той акцентира, че работната група по субсидиарност и пропорция, която оглавява, търси на практика решения, с цел да се увери, че жителите могат да видят техните опасения и хрумвания по-добре отразени. „ Тогава няма да има конфронтация сред националните парламенти и европейските институции ", акцентира той.
„ Ясно е, че няма по какъв начин да се оправим с казуса с миграцията, в случай че нямаме същински европейски решения, сигурността е въпрос, който може да бъде решен единствено на европейско равнище, в случай че не подобрим действието на вътрешния пазар, няма да защитим жителите си от рисковете и провокациите на глобализацията ", съобщи Франс Тимерманс. „ Ако не създадем всичко това на европейско равнище, тогава ние ще се провалим ", акцентира той и добави, че по настрана държавите-членки нямат опция да се оправят с тези проблеми предвид на техния мащаб.
„ Работната група по субсидиарност и пропорция не е еднократен акт, нейната работа ще продължи и задачата ни е да предложим еволюция, а не гражданска война ", уточни Франс Тимерманс. „ Искаме да подобрим качеството на нашата работа и да отговорим на някои терзания, изразени от националните парламенти, и да забележим по какъв начин може да се регистрира в по-голяма степен мнението на националните и районните управляващи ", означи той. „ Не се стремим да намерим нова формулировка на субсидиарност и пропорция, тъй като това би било цялостна загуба на време ", съобщи първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.
Председателят на Комисията по Конституционни въпроси (AFCO) на Европейския парламент Данута Хюбнер акцентира, че Европейски Съюз има стандарти от международна класа в законодателството, в оценката на въздействието, в отвореността на процесите и процедурите, в достъпа до документи и всичко това е в поддръжка на субсидиарността. Според нея не съществува еднократно решение, тъй като това е развой и всички работят по тази процедура.
„ Трябва да поставим старания да отговорим на стандартите за субсидиарност, акцентира Данута Хюбнер. Като парламентаристи ние следим изпълнителната власт, тук се включва и Европейска комисия, и националните държавни управления, и би трябвало да сме наясно, че осъществяването би трябвало също да дава отговор на съответните стандарти ", посочи тя и добави, че в бъдеще би трябвало да се намерения по какъв начин осъществяването да бъде по-добро.
Председателят на Постоянната комисия по европейските въпроси на Сената на Холандия Бастиан ван Апелдорн означи, че Холандия желае да ускорява междупарламентарното съдействие, тъй като има вяра, че националните парламенти играят извънредно значима роля във връзка с легитимността на Европейски Съюз. „ Чрез усилване на ролята на националните парламенти при ръководството на Европейски Съюз се опитваме да се оправим с демократичния недостиг в съюза ", уточни той. По думите му правилата за субсидиарност и пропорция са нужното встъпление за демократичността на европейското ръководство.
„ Европейски Съюз би трябвало да бъде оптимално близо до жителите си при преследването на заложените цели и националните парламенти би трябвало да оказват помощ в това отношение ", акцентира Бастиан ван Апелдорн. Според него те би трябвало да се ангажират повече и да се стремят да вземат участие при вземането на решения на европейско равнище. „ Можем да реализираме по-добри резултати, в случай че го вършим в по-голяма степен взаимно, групово ", съобщи той.
Проф. Атанас Семов от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ означи, че главен принцип на Европейски Съюз е решенията да се взимат допустимо най-близо до жителите и това се реализира и посредством правилото на субсидиарност. Но съгласно него чувството към момента е, че Брюксел е надалеч.
„ За положителното схващане на правилата на субсидиарност и пропорция основна е ролята на правилото на доверие в законодателството ", уточни той.
„ Пропорционалността към момента се нуждае от одобряване, счита професор Семов. Институциите на Европейски Съюз към момента одобряват ограничения, които отиват оттатък нужното за постигането на другояче законна цел ", добави той. Според проф. Семов откогато беше очакван механизмът за предварителна консултиране с националните парламенти, плановете на Комисията в доста по-голяма степен зачитат правилото на субсидиарност.
„ 66 години след началото европейските жители към момента имат потребност от по-активни дейности от страна и на Европейската комисия, само че и на националните парламенти, които да засилят доверието им, че съюзното законодателство е наше, а не тяхно – Брюкселско ", акцентира проф. Семов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР