София расте по население, но не расте по площ, което

...
София расте по население, но не расте по площ, което
Коментари Харесай

Деян Николов: „Расте, но не старее“ е девизът на София, но всъщност расте ли наистина

„ София пораства по население, само че не пораства по повърхност, което основава редица проблеми с презастрояване, трафик, паркиране и още доста други. София най-много се уплътнява в настоящите граници, тъй като хората желаят елементарен достъп до центъра на града. От своя страна вложителите се борят за апетитни парцели в тези елементи на града, които са в центъра или с добра съгласуваност с центъра.

Проблемът е фундаментален и стратегически, а повода е неналичието на положително прогнозиране и обмисляне за развиването на града. “, показа на отворена среща с жители Деян Николов, претендент за кмет на София от „ Възраждане “.

Той добави още, че все още имаме южните квартали, които се развиват бързо, тъй като се осъществиха някои положителни инфраструктурни планове – южната дъга, бул. „ България “, бул. „ Цариградско шосе “ и приличното покритие на метрото водят до интерес към региона. Аз настоявам, че това беше неверна тактика, тъй като географски планината Витоша е прекомерно близо, с цел да има място за целия този интерес.

„ От друга страна, северните елементи на София изостават като инфраструктура и съгласуваност с центъра, което основава дисбаланс в целия град. Столична община не може да се оправи с този дисбаланс и по друга линия, а точно не съумява да построи задоволително бързо транспортната и обществена инфраструктура в южните квартали като „ Витоша “, „ Кръстова вада “ и „ Манастирски ливади “. Тези квартали бяха построени бурно във връзка с жилищното строителство, до момента в който по вътрешните улици тротоари постоянно липсват, липсва осветяване, съвсем няма детски градини, паркоместата също не са задоволително, детски площадки и зелени площи има съвсем единствено в затворените комплекси и като цяло потребностите за естествен публичен и обществен живот не са обезпечени. “, добави още претендентът на „ Възраждане “.

Деян Николов срещна присъстващите и с изцяло другия метод, който ще подхващат той и екипът му, в случай че получи доверието на софиянци, с цел да се оправят с този дисбаланс в София.

За екипа, на който „ Възраждане “ се доверява за София, най-важното е концептуалната смяна в планирането на столицата, което се свежда до няколко съществени целта:

1. София да пораства на север.
2. Общината да възнамерява новите квартали преди вложителите да строят.
3. Инвеститорският интерес да се следи и ръководи от общината в синхрон със стратегическото обмисляне посредством преференциални условия и връзка с частния бранш.

В предизборната стратегия на Деян Николов е заложено още построяването на нов квартал в северните елементи на София, само че по различен модел с обмисляне на стадии.

„ Първо ще предвиждаме и планираме целия нов квартал. След това ще изградим нужната добра съгласуваност с центъра на града. Това значи градски автомагистрали и метро до новия квартал. След това ще стартираме първи стадий и осигурим техническа обезпеченост и част от инфраструктурата, дружно с преференциални условия за вложителите. Ще създадем новата зона извънредно стопански преференциална за вложение спрямо други елементи на града, в които ще ограничим опциите за строителство посредством актуализация на общия организационен проект и наредбите за разстояние сред здания.

Инвеститорите няма да имат избор къде да строят, а общината ще обезпечи всичко належащо новият регион да е прелъстителен както за тях, по този начин и за хората. Жилищното строителство ще стартира най-после и съгласно целия проект за региона. След това ще повторим последните стъпки във втори стадий, който ще разшири квартала, по-късно трети стадий. Това би трябвало да бъде методът, с цел да имаме един спретнат и добре обезпечен град. “ сподели още Деян Николв – претендент за кмет на София, повдигнат от „ Възраждане “.

„ Възраждане “ е с номер 42 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР