София. Работодателски организации, хотелиери, представители на туристическия бранш се обявиха

...
София. Работодателски организации, хотелиери, представители на туристическия бранш се обявиха
Коментари Харесай

Работодатели, хотелиери, представители на туристическия бранш и кметове на черноморски общини се обявиха против премахване на преместваемите обекти

София. Работодателски организации, хотелиери, представители на туристическия отрасъл се оповестиха срещу цялостното унищожаване на преместваемите обекти на морските плажове и курортите с национално значение. Те показаха безапелационната си позиция на социална полемика по измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) по самодейност на министъра на туризма Николина Ангелкова. Позицията на сектора е, че би трябвало да има контролиране и надзор, а не унищожаване на всички обекти, каквито оферти са постъпили. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма .
В полемиката участваха Васил Велев, ръководител на АИКБ, Евгений Иванов, изпълнителен шеф на КРИБ, кметове на морски общини и над 100 представители на туристически сдружения, концесионери на плажове и хотелиери.
Преобладаващата част от бизнеса е на мнение, че преместваемите обекти не трябва да се отстраняват, а да се контролират, сподели Васил Велев. Той добави, че в случай че се отстранен тези обекти, ще се основат редица други по-големи проблеми. Например ще има по-малко доходи в бюджета на страната и общините, ще има загуба на доходност при арендаторите и концесионерите, може да се стигне и до отвод от тази активност, уточни специалистът. Според Велев плажовете ще се лишат от защита и редица други услуги, ще се даде път на сивия бранш, тъй като това са услуги, търсени от туристите. Ръстът, който се регистрира в туризма, може да се окаже с противоположен знак, разяснява още той.
Текстовете за цялостното унищожаване на преместваемите обекти нямат финансова аргументация, съобщи Евгений Иванов, изпълнителен шеф на КРИБ. Той изясни, че тези промени ще обиден няколко огромни групи. На първо място е страната, тъй като може да има каузи в резултат на повреждане на контракти за концесия. След това общините, поради отлив на концесионери те ще би трябвало да покрият огромна част от разноските, които в този момент поемат стопаните на плажове. И на последващо място е обществото, тъй като огромна група младежи ще изгубят сезонната си претовареност. Има упования и за повишение на цените в резултат на липса на конкуренция, изясни още Иванов. И разяснява, че това ще докара до отлив на туристи.
Необходима ни е ясна визия какво би трябвало да съставлява плажът, уточни Стефан Шарлопов, ръководител на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Според него би трябвало да се престане с желанието за разрушение, тъй като по този начин ще загубим екскурзианта. Едно положително желание без визия не може да става решение, разяснява още той.
Заради нарушавания на обособени места не би трябвало да се изпада в крайности, безапелационен бе хотелиерът Григор Фиданов. Той бе безапелационен, че е доста значимо плажовете да бъдат групирани, а не да се не разрешава всичко. И добави, че забранителният режим на никое място не оказва помощ. А в случай че се забранят всички обекти, значи, че на плажовете може да няма даже душове и тоалетни, добави още той.
Кметът на община Созопол Панайот Рейзи съобщи безапелационна позиция срещу премахването на преместваемите обекти от курортите и на плажовете. „ Влезе ли това в закон, на следващия ден всички концесии ще бъдат прекъснати. Кой желае да отиде на плаж и да няма къде да изпие една бира? “, попита кметът на Созопол.
Трябва да се мисли за контролиране в посока групиране на плажовете, сподели Иво Стефанов, ръководител на Асоциацията на концесионерите на морски плажове. И добави, че би трябвало да се мисли за плажовете отвън обитаемоте места и за туристите, и за туристическия артикул.
Смисълът на преместваемите обекти са значима част от публичното обслужване, съобщи Гинка Чавдарова, изпълнителен шеф на НСОРБ. Тя уточни, че всички разчитаме на туристите и със забрани няма да ги задържим. Според нея е нужна една добра законова рамка, която включва всички регулация, надзор и наказания.
Няма да направя предложение за тотална възбрана и цялостно унищожаване на преместваемите обекти, защото огромна част от сектора и обществеността са срещу това, сподели в умозаключение министър Ангелкова, откакто изслуша деликатно мненията на двучасовия спор. Предстои Министерството на туризма да внесе предложенията за промени в ЗУЧК в Министерския съвет, с които ще се направи групиране на морските плажове. Изводът, до които стигнах, е че сме на прав път и е значимо да финишираме групирането на плажовете, съобщи министър Ангелкова. Тя добави, че единствено по този начин можем да отговорим на упованията и на публичния интерес - да понижим цените на плажни такъми, тъй като за всяка група плаж те ще бъдат разнообразни. Министърът разяснява още, че това е услуга, обвързвана с балансиране на икономическите ползи както на страната, по този начин и на концесионера, като поради съответната група на плажа ще бъдат понижени и разноските. Тези промени ще отговорят и на упованията на кметовете и ще се предизвика и капиталовият интерес, уточни министърът.
Трябва да има контролиране на визията на преместваемите обекти, изключително в националните курорти, добави министър Ангелкова. И разяснява, че е обикновено в един екип да има разнообразни отзиви, те би трябвало да се обсъдят и според от това какво желае огромната група специалисти, да се реши къде е салдото.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР