София. Проведените по време на конференцията дискусии бяха навременни, конкретни

...
София. Проведените по време на конференцията дискусии бяха навременни, конкретни
Коментари Харесай

Министър Валентин Радев обобщи приноса на Българското председателство в областта на вътрешните работи пред партньорите от Залцбургския форум

София. „ Проведените по време на конференцията полемики бяха навременни, съответни и потребни. Обсъдихме значими и настоящи тематики от дневния ред на Съвета, които и отсега нататък ще бъдат в центъра на вниманието ни – граничната сигурност и взаимната съгласуемост на европейските осведомителни системи, повишението на успеваемостта в предварителната защита и битката с престъпността, съдействието със страните от Западните Балкани “. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев на заключителната конференция след министерската среща на Залцбургския конгрес, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи ..
Днешната работна сесия се състоя в уголемен формат с министрите от Западните Балкани и Молдова. На нея бяха разисквани опциите за усилване на съдействието сред страните от Залцбургския конгрес и страните от района в региона на ръководството на миграцията, граничната сигурност и полицейската активност. Подчертана бе дейната работа на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за европейската вероятност на Западните Балкани. Министър Радев изрази удовлетворение, че в тази област ще има цялостна последователност със идващите две ръководи на Съвета – Австрия и Румъния, които са и част от Залцбургския конгрес.
Пред сътрудниците от Залцбургския конгрес министър Валентин Радев направи обзор на постигнатия прогрес от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз по основни досиета в региона на вътрешните работи, свързани с обсъжданите тематики.
Събитието в Букурещ на 14 и 15 юни бе заключително в границите на актуалното румънско председателство на самодейността.
Залцбургският конгрес (ЗФ) е неофициална самодейност за съдействие в региона на сигурността сред група страни членки на Европейски Съюз, основана през 2001 година Понастоящем във форума вземат участие девет страни от Централна и Източна Европа - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Дейността на ЗФ се реализира в три съществени посоки: съгласуване на позиции и лобиране за общи ползи в границите на ЕС; районно съдействие по оперативни въпроси; съдействие с трети страни (в рамките на това „ външно измерение ” през септември 2007 година е основана Група на приятелите на ЗФ от Западните Балкани и Молдова).
България се включи в работата на ЗФ през 2005 година, директно след сключване на Договора за присъединение към Европейски Съюз. До момента са осъществени три български ръководи – през 2007 година, 2011 година и 2015 година Следващото българско председателство е през първата половина на 2020.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР