София. Проектът за газова връзка с Гърция навлиза във финална

...
София. Проектът за газова връзка с Гърция навлиза във финална
Коментари Харесай

Проектът за газова връзка с Гърция навлиза във финална фаза

София. Проектът за газова връзка с Гърция навлиза във крайна фаза. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на кръгла маса на тематика „ Рискове и вероятности за енергийната сигурност на Югоизточна Европа “, която се организира в София. Дискусията беше проведена от Центъра за проучване на демокрацията и фондация „ Конрад Аденауер “, като съществена тематика на диалог беше развиването на пазара на природен газ в Югоизточна Европа и по-специално ролята на плана за създаване на интерконектора Гърция - България.
Министър Петкова уточни, че построяването на газовата връзка с южната на съседка е от основно значение за Балканския район в региона на енергетиката и неговата реализация към този момент е необратим развой. „ Неслучайно този приоритет е избран от Европейската комисия като един от седемте топ целта в региона на енергетиката за нашето европейско семейство. Към сегашния миг планът е в своята решаваща фаза – завършват се публичните поръчки. Беше преодолян един доста значим стадий, обвързван с това планът да получи изключение от разпоредбите за достъп. В момента работим по сключване на контракта за финансиране с Европейската капиталова банка и се надявам при започване на декември той да бъде реалност “, съобщи енергийният министър и уточни, че държавната гаранция за този план е 110 млн. евро. Предстои да бъде подписано и междуправителствено съглашение сред България и Гърция, което да подсигурява устойчивостта на плана за в бъдеще.
Председателят на парламентарната енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев напомни, че планът за интерконектора България – Гърция е почнал още през 2009 година „ И към този момент сме 2018 година, а ние нямаме още първа копка “, сподели още той и уточни, че този интерконектор става от все по-голяма значимост за развиването на България и района.
Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) доцент Иван Иванов разяснява, че построяването на плана е от извънредно значение за страната ни. „ Той ще даде опция България да получава природен газ от Южния газов кулоар. И наше обвързване е да спазим периода за построяването на българо-гръцката връзка. Считам, че условията, които Европейската комисия имаше, бяха изпълнени от двата регулатора – българския и гръцкия “, съобщи той и уточни, че ще се осъществят и всички нужни следващи дейности. „ Трябва добре да научим уроците си от предишното и при цялостна бистрота и съблюдаване на европейските правила за публични поръчки да изпълним тези последсващи дейности, с цел да не стане както с неосъществения „ Южен поток “. Това не би трябвало да се позволява, тъй като другояче няма да имаме растящо доверие от Европейска комисия “, съобщи доцент Иванов.
Друга тематики, която станаха обект на полемика, бяха присъединяване на „ Булгартрансгаз “ с миноритарен % в построяването на LNG терминала в Александруполис, построяването на газоразпределителен център в България, построяването на електропровод от Варна до Бургас, проучвателният сондаж в Черно море, доставките на природен газ от Румъния и други
Цветилена СИМЕОНОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР