София. Проект за Създаване на Система за управление на водите

...
София. Проект за Създаване на Система за управление на водите
Коментари Харесай

МОСВ: Започва изграждане на нова система за управление на водите на река Искър в реално време

София. Проект за „ Създаване на Система за ръководство на водите в басейна на река Искър (СУВ-БРИ) “ беше показан от заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, шефа на дирекция „ Управление на водите “ Илияна Тодорова и изпълнителите на дейностите на конференция. Проектът е пилотен и слага началото на създаване на Национална система за ръководство на водите в действително време (НСУВРВ). Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
При построяването на новата система ще се употребява високотехнологичен геодезичен дрон, който ще събере пространствени и геодезични данни за басейна на реката. Ще бъдат конфигурирани метеорадар и мониторингови станции, които ще конструират и ползват хидравлични модели, с цел да се събира и предвижда информация при наводнения, в това число обсегът, скоростта и равнището на покачване на водата в действително време. Ще бъде направена географска осведомителна система, която ще демонстрира дигитален модел на терена и ще интегрира данните от мониторинговите станции. Системата ще служи, с цел да се подхващат съответни ограничения от всички виновни институции при спешни обстановки, както и за известяван на популацията при риск от наводнения. Мерките за отбрана ще обзет 1,3 млн. поданици от 8 общини по поречието на реката – Столична, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград, като в процеса на осъществяване може да се разпознават и други общини, които ще се употребяват от нея.
Пилотният план се финансира от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 “ и е на обща стойност 6 964 000 лева, от които 5 919 400 лева са европейско финасиране и 1 044 600 лева - национално съфинансиране. Срокът за реализацията му е април 2022 година
„ Новата система е обвързвана с осъществяването на първите проекти за ръководство на риска от наводнения, които бяха признати от Министерски съвет през декември 2016 година “, изясни зам.-министър Красимир Живков, който откри събитието. Той посочи, че проектите са направени в осъществяване на европейската Директива за наводнения, която изисква осъществяване на ограничения и дейности за понижаване на заплахата от настъпване на неподходящи последствия за човешкото здраве и околната среда. Тя е част от общата тактика за използване на Рамковата инструкция за водите и вкарва метод на дълготрайно обмисляне в три стадия – предварителна оценка на риска от наводнения посредством установяване на региони със забележителен евентуален риск; правене на карти и на проекти за ръководство на риска, в това число стратегии от ограничения. „ Основна мярка в тези стратегии е точно построяването на Националната система за ръководство на водите с едно управническо звено за взимане на решения. Чрез системата ще се вкара интегриран междуведомствен инструмент за оперативно наблюдаване и ръководство на водите в страната “, акцентира зам.-министър Живков.
„ Чрез централизираното събиране на информация, обработването й и нейния разбор в действително време ще се обезпечи опция за взимане на ефикасни решения за ръководство и вярно систематизиране на дилемите сред всички участници в процеса по ръководство, мониторинг на водите и стопанисване на водностопанските системи “, изясни Илияна Тодорова. Проектът за ръководство на водите в басейна на река Искър има още две характерни цели. „ Първата - да понижи риска от наводнения в 4 от общо 116 разпознати региони със забележителен евентуален риск от наводнения посредством навременно подаване на нужната информация за предприемане на съответни и навременни дейности от страна при положение на планувано наводняване или дефицит на вода. Втората цел е да се увеличи готовността на административните структури, участващи в ръководството на водите за взаимосвързани дейности - и превантивни, и при положение на бедствия, както и информираността на популацията и повишение степента на отбрана “, добави Илияна Тодорова.
Бенефициент по плана е дирекция „ Управление на водите “. По тяхна покана в събитието участваха представители на консорциум ДЗЗД „ Български поречия “, с които е подписан контракт за осъществяване на главните действия по плана, представители на асоциираните сътрудници – Национален институт по метеорология и хидрология, НЕК ЕАД и „ Напоителни системи “ ЕАД, както и представители на общини и регионални администрации, които попадат в региони избрани със забележителен евентуален риск от наводнения.
Целта на план „ Създаване на Система за ръководство на водите в басейна на река Искър (СУВ-БРИ) “ е обезпечаване действието на национална интегрирана, междуведомствена система за усъвършенстване оперативното наблюдаване и ръководството на водите в страната, която ще бъде реализирана посредством основаване на Система за ръководство на водите в басейна на река Искър (СУВ-БРИ) като първа фаза на Национална система за ръководство на водите в действително време (НСУВРВ) и посредством подготовка на цялостна идея за оперативно ръководство на водите в действително време в Република България при естествени условия и при пораждане на непредвидими условия – високи води и маловодие.
Основа за създаване на системата ще бъде съществуващата хидроложка осведомителна система за приемане на данни в действително време, която при потвърдена нужда ще бъде усъвършенствана и осъвременена.
Системата ще предвижда в краткосрочна, средносрочна и дълготрайна вероятност вътрешните водни запаси на страната, ще прави оценка риска от наводнения и засушаване и ще извършва функционалности, свързани с ръководството на водите и отбраната от нездравословното им влияние, като дава опция за взимане на своевременни решения и реакции, както от административни структури, по този начин и от обществеността.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР