София. Приключи проект Mониторинг за оценка на натиска и въздействието

...
София. Приключи проект Mониторинг за оценка на натиска и въздействието
Коментари Харесай

МОСВ: Изготвени са предложения от мерки за ограничаване на въздействието от рудодобива върху водите на територията на Източнобеломорски район

София. Приключи план „ Mониторинг за оценка на натиска и въздействието от рудодобив и рудопреработка на железни руди и уранодобив и оферти за ограничения към проекта за ръководство на речните басейни в Източнобеломорски регион (EARBDMINING) ”, оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Бенефициент на плана беше Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски ” в партньорство с Басейнова дирекция за ръководство на водите в Източнобеломорски регион с център Пловдив, Българска Минно Геоложка Камара, Сдружение „ Екофорум за природата “. Проектът е финансиран по Програма БГ02 Интегрирано ръководство на морските и вътрешните води посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 година
Основната цел на плана беше идентифициране на източниците и оценка на натиска от рудодобив и уранодобив от минали и настоящи действия върху повърхностните и подземни води на територията на Източнобеломорски регион.
При осъществяването беше оценена и систематизирана забележителна по размер информация.
Беше осъществен лабораторен разбор на 174 проби на повърхностни и подземни води и почви, с цел да се добави картината за моментното положение на водните тела и почвите. При оценката на натиска и въздействието на подземните води бяха направени концептуални модели на източниците на напън. За избрани водни тела бяха създадени тримерни математически модели.
В последния стадий от плана бяха направени Каталог от ограничения и бяха дефинирани и съгласувани със заинтригуваните страни съответни ограничения за понижаване на замърсяването от рудодобив, рудопреработка и уранодобив.
Всички резултати от плана в това число паспорти, лабораторни проучвания, оценки на натиска и въздействието и ограниченията за понижаване на замърсяването бяха качени в Географска информационна система. С цел обезпечаване на елементарен и необятен достъп до информацията беше създадено интерактивно Географска информационна система приложение.
Добивът на железни руди и редки метали е мощно застъпен на територията на ИБР и оказва влияние върху положението на повърхностните и подземни води. Липсата на задоволително информация за извършени геоложки и хидрогеоложки изследвания, както и несистематизираната и нецифровизирана налична информация са сериозна спънка за оценката на натиска и въздействието им върху водите и обвързваните с тях екосистеми.
Успешното привършване на плана е с изгоди за промишлеността, локалните управляващи, екологичните организации и обществото и подсигурява общата ангажираност за осъществяването на ограниченията за понижаване на замърсяването в идващия План за ръководство на речните басейни (ПУРБ).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР