София. Причината за това България да е най-бедната страна в

...
София. Причината за това България да е най-бедната страна в
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Причината за това България да е най-бедната страна в ЕС и с милиони хора, живеещи в бедност, е политическа - неефективната институционална среда

София. Причината за това България да е най-бедната страна в Европейски Съюз и с милиони хора, живеещи в беднотия, е политическа - неефективната институционална среда. Това сподели президентът Румен Радев по време на обществена лекция на тематика „ Социално-икономическо развиване на България – провокации и вероятности “, която се организира в УНСС във връзка откриването на Младежки стопански конгрес 2018, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Когато приказваме за стопанска система, би трябвало да помним, че тя е неразривно обвързвана с политиката, тъй като тя не може да се развива, в случай че страната не сътвори нужните удобни условия. И никоя страна няма да успее, в случай че няма работеща стопанска система. Успехът на всяка една политика се мери с изгодите, които тя носи за обществото “, сподели още той и уточни, че една политика може да бъде показана за сполучлива посредством пиар блъфове, само че това не може да трае дълго, тъй като тя би трябвало да донесе действителни изгоди, а те се мерят посредством висок витален стандарт и качество на живот.
„ Първият значим въпрос е – къде сме ние. Ако се съпоставим с България преди 20-30 година, ще откроим редица триумфи – въведена бе демократична конституция, извървян бе пътят към пазарна стопанска система, бе осъществена приватизация, България бе призната в Европейски Съюз и НАТО, законодателството се хармонизира с европейското в редица области, усвоиха се огромни по размер европейски средства, привлякоха се непознати вложения, разкриха се работещи индустриални зони, разви се инфраструктурата и така нататък България е най-бедната страна в Европейски Съюз с милиони хора, живеещи в беднотия, с пенсионери, които всеобщо мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за страна членка на Европейски Съюз, с ширеща се битова престъпност и корупция. Можем доста да разсъждаваме за аргументите да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички направления – да речем във варварския метод на приватизация в нашето селско стопанство, в каузи на сивата стопанска система, която спъва лоялната конкуренция, може би в потреблението на държавния бюджет като инструмент за потушаване на обществени недоволства и митинги, може би в несъстоялата се деинституционализация на общините, в неналичието на доверие в правосъдната система и можем да продължаваме по този начин доста “, сподели още президентът Радев и уточни, че всичко това е в резултата на най-важната причина и тя е политическа – неефективната институционална среда.
„ Днес означаваме Деня на Конституцията – тя вкарва и отстоява значими хрумвания и правила на демокрацията на виновното ръководство. Нашата конституция доста ясно задава ясното разделяне и дължимото съдействие на другите институции в страната. Те би трябвало да подсигуряват най-важното, от което се нуждаят хората – отбрана, предвидимост, сигурност. Без тях няма по какъв начин да имаме нужната среда, в която да се развива сполучливата стопанска система. Българският парламент би трябвало да я поддържа. Искрено искам да имаме сполучлив Парламент, само че когато имаме доста чести и от време на време и безредни промени в законодателството, това води до неустойчивост на българския юридически ред и съчетано с неприятна степен на използване, всичко това работи отрицателно на българската стопанска система. Все по-често сред две четения се оферират основни промени и по този метод се заобикаля от публичния спор, разискване и оценката за влияние. Смятам, че частта с публичното разискване би трябвало да бъде изнесена на първо място. Също по този начин сме очевидци по какъв начин значими законопроекти, които са в действителност част от управническата стратегия на Правителството, се внасят от народни представители – подобен метод оставя подозрение за бягство от отговорност “, сподели още президентът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР