София. При среща с кметове от област Смолян и директори

...
София. При среща с кметове от област Смолян и директори
Коментари Харесай

Доц. д-р Андрей Кехайов: Ако не се вземат адекватни мерки за кадровия проблем и възнагражденията в здравеопазването в област Смолян, ще има проблеми с лекарите в региона

София. При среща с кметове от област Смолян и шефове на лечебни заведения се очерта значим проблем във връзка с човешките запаси, във връзка с стандарти и други неща, които би трябвало да дадат резистентност на лечебните заведения, с цел да може хората да имат достъп до тях. Това съобщи на конференция в Смолян доцент доктор Андрей Кехайов – координатор „ Международни действия “ в Българския лекарски съюз (БЛС) и президент на Югоизточно-европейския медицински конгрес, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . На конференцията участваха и ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров, шефът на Регионална здравна ревизия – Смолян доктор Мими Кубатева, шефът на Районната здравноосигурителна касад-р Кузман Гелов, шефове на общински лечебни заведения в района. Доц. Кехайов акцентира, че понижение на популацията в област Смолян с 19 200 души за 10 години е рецесия и този и демографски срив, и всички останали проблеми би трябвало да бъдат регистрирани като се образуват районните политики в опазването на здравето.
„ Ако не се вземат съответни ограничения за кадровите проблеми в системата в Смолянска област в този миг и работещите в опазването на здравето се оставят с такива хонорари, ще има проблеми с лекарите в Смолян. Важно е да се очертаят вероятностите. Всички лечебни заведения би трябвало да са равнопоставени “, означи доцент Кехайов. Във връзка с националния проблем за приключване на лекарските фрагменти, той посочи, че са подготвили отчет, в които е направена цялостна статистика. Тя демонстрира, че от 2007 година до в този момент общо към 5000 лекари са напуснали България. През последните години броят им понижава, само че въпреки всичко напущат лекарите с по две-три специалности. „ Това значи, че към 15 % от лекарите в страната са напуснали за този интервал от време. Отчитайки възрастовата граница на българските лекари, над 50 % от тях са над 50 години. Трябва да се създадат действителни стъпки, тъй че хората да се усещат сигурни в този град “, добави доцент Кехайов.
Той уточни, че в избрани градове, където няма експерти по дадена компетентност, а би трябвало да се реализира достъп на хората до нея, може да се изпращат консултанти от други обитаеми места, а в случай че не може това да се случи, тогава да бъдат насочвани към други лечебни заведения. Това ще спести доста неща, отчитайки какво е положението на хората, сподели още доцент Кехайов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР