София. При покупката на смартфони потребителите внимателно да проучват обектите

...
София. При покупката на смартфони потребителите внимателно да проучват обектите
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Купувайте смартфони само от оторизирани търговци

София. При покупката на смарт телефони потребителите деликатно да изследват обектите и да избират оторизирани търговци. Офертите в обществените мрежи и електронните платформи на правилото на споделената стопанска система не всеки път дават гаранция за произхода и качеството на предлаганите устройства. Този коментар направи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в студиото на Bloomberg TV Bulgaria във връзка неотдавна публикуваните данни от световно изследване на изследователската компания Counterpoint Research, съгласно което хората сменят смарт телефоните си приблизително на 21 месеца, оповестиха от пресцентъра на КЗП . „ Ако телефонът се закупи, в това число и онлайн, от публични представители на съответните производители, тогава има законова, доста постоянно и комерсиална гаранция. Тя дава на потребителя правото при недостатък на устройството да предяви рекламация към търговеца и надлежно той да има задължението да го ремонтира за своя сметка в едномесечен период. А когато това стане в първите шест месеца след закупуването, потребителят изобщо не е належащо да потвърждава повода за дефекта ”, обясни Маргаритов.
По отношение на разноските Маргаритов предложи хората да не си купуват нещо, което не им би трябвало. „ Ако един телефон е със свръхвъзможности, само че те не са ни нужни, това би могло да докара единствено до нежелани спомагателни разноски ”, уточни той, като обърна внимание и на това да се преценя до каква степен офертата фактически е преференциална. „ Понякога цената на устройството е доста ниска, само че това е съпровождано с абонаментни проекти, които допускат по-сериозни разноски ”, сподели ръководителят на КЗП. Той разгласи, че Комисията към този момент е постигнала съглашение и с трите мобилни оператора за облекчение на неустойките при предварително преустановяване на контракт. „ Когато има срочен контракт и потребителят желае да го приключи без съответна причина предварително, той дължи най-много три такси като наказателна клауза, а не всички до края на интервала. Но, в случай че при сключването на контракта е било закупено мобилно устройство, се дължи назад и съответният излишък от цената му ”, добави Маргаритов.
Статистиката сочи, че от над 20 000 недоволства в КЗП годишно към 30% касаят телекомуникационните услуги. В минали интервали процентът е бил и по-висок, само че към този момент и други сфери на потреблението навлизат с повече сигнали. „ Дължи се на обстоятелството, че всеки от нас има такова устройство, по тази причина чисто статистически вероятността да се случи някакъв проблем е по-голяма, в сравнение с в други сфери на потреблението ”, изясни Маргаритов. По думите му най-често недоволствата са във връзка недостатъци и отвод на търговеца да ремонтира гратис устройството, макар че то към момента е в гаранция. „ Често търговците отхвърлят ремонт, тъй като настояват, че в устройството има конфигуриран нерегламентиран програмен продукт, който е предизвикал повредата. Затова би трябвало да бъдем внимателни, когато към нас се насочат предложения за инсталиране на друг програмен продукт, да вземем за пример игри, проби и така нататък, защото те могат да съдържат някакви вируси ”, сподели още Маргаритов. Понякога обаче търговците злоупотребяват с това и безпричинно отхвърлят да извършат претенция или изискват възнаграждение. „ В огромния брой случаи съумяваме да спомагаме на потребителя да получи или ремонт на разваленото устройство, или – в случай че това е невероятно – замяната му с друго или връщане назад на парите ”, акцентира Маргаритов. Той посъветва търговците да одобряват рекламациите на потребителите, да преглеждат всеки случай с нужното внимание. Когато пък насочат предложения, да не икономисват значима информация, с цел да може потребителят да направи своя верен избор.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР