София. Президентът Румен Радев настоя пред новия състав на ЦИК

...
София. Президентът Румен Радев настоя пред новия състав на ЦИК
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев настоя пред новия състав на ЦИК за честни и прозрачни избори

София. Президентът Румен Радев настоя пред новия състав на ЦИК за провеждането на почтени и транспарантни избори. Той чака от Комисията гаранции за понижаване на недействителните бюлетини и добра отбрана на машинното гласоподаване. На среща с новото управление на ЦИК и с някогашния ръководител Ивилина Алексиева той съобщи, че свободните, почтени и транспарантни избори са едно от най-големите завоевания на демокрацията и с провеждането на всеки избор би трябвало да отстояваме това. Според него обществото не би трябвало да има никакви подозрения за прозрачността и честността на идния избор за представителите на България в Европейския парламент.
Президентът акцентира, че остава лимитирано време до изборите за представители на страната ни в Европейския парламент и посочи, че приемствеността в активността на ЦИК е основен фактор за сполучливата работа на комисията. Като главен приоритет за идния избор Румен Радев открои положителната му организация. По думите му провеждането на избори е задача на цялото общество, само че за организацията, отчитането на резултатите и най-много използването на изборното право хората ще разчитат извънредно на напъните и високия професионализъм на ЦИК.
Държавният глава и управлението на Комисията разискаха методите за понижаване на недействителните бюлетини и на операциите, процеса на правене на хронограмата за вота за Екологичен потенциал, машинното гласоподаване. Президентът уточни, че са значими критериите, по които ще се разпределят по секции 3000-те машини на идния избор. Той бе безапелационен, че е извънредно значимо да не се допусне компрометиране на машинния избор и да се отговори на упованията на обществото. Той прикани за софтуерна и физическа отбрана на машинния избор.
Румен Радев заяви, че след изборите за представители в Екологичен потенциал ще провежда нова среща с ЦИК и с представители на Държавната организация „ Електронно ръководство ”, на която да се разиска създаването на карта за пробно въвеждане и приемане на електронно отдалечено гласоподаване. Президентът акцентира, че електронното гласоподаване се чака от милиони българи освен зад граница, а и в България.
От своя страна новоизбраният ръководител на ЦИК Стефка Стоева съобщи, че активността им ще бъде ориентирана в отбрана на ползите на жителите за почтени, обективни и правилно отразени гласове на гласоподавателите. Тя посочи, че в границите на деня на първото съвещание на Комисията ще бъде разисквано машинното гласоподаване и публичната поръчка, обвързвана с него. Стоева акцентира, че тя ще бъде тествана от външни специалисти. Тя добави, че ще стартира и работа по критериите за справедливото систематизиране на най-малко 3000 машини.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР