София. През 2050 г. енергетиката ще излъчва нулеви емисии на

...
София. През 2050 г. енергетиката ще излъчва нулеви емисии на
Коментари Харесай

Иванка Диловска, Институт за енергиен мениджмънт: През 2050 г. енергетиката ще излъчва нулеви емисии на въглероден диоксид

София. През 2050 година енергетиката ще излъчва нулеви излъчвания на въглероден диоксид. Това сподели ръководителят УС на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска по време на неофициална полемика EMI Media Club, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ Според изследване, което сега се показва в Брюксел, до 2040-2050 година се чака да продължи преходът към по-ниско карбонова енергетика и до 2050 година тя да стане карбоново неутрална. Това значи, че се вижда предсказуемо през 2050 година енергетиката към този момент да не излъчва излъчвания на въглероден диоксид, което ще се реализира посредством увеличение на количеството възобновима сила. Това е пътят, който се чертае пред бъдещата енергетика “, сподели още Диловска и уточни, че с цел да се случи това, са нужни революции в електроенергийната система.
„ Очаква се през 2050 година електрическата сила в потреблението да доближи до 60% - т.е. в крайното ползване да се употребява три пъти повече ел. сила, в сравнение с е сега. Като най-масово тя ще се използва в превоза, защото се чака електроавтомобилите до тогава да станат всеобщ превоз “, съобщи Диловска.
Тя уточни, че с цел да се случи този енергиен преход, финансирането е в ръцете на страната и регулаторите. „ Т.е. в случай че регулаторът и държавните управления не решат да има някаква визия за преход, то фирмите сами няма по какъв начин да го създадат, тъй като нямат пари “, съобщи Диловска. По думите ѝ новите задания пред електроразпределителните сдружения ще да бъдат подобряването на диспечерите, преквалификацията на чиновниците, дигитализацията и други, като семействата също ще станат производители на електрическа сила.
Диловска показа и разбор на електрическите спирания в Европа за 2016 година „ Средно за България за този интервал непланираните спирания на тока са били към 113 минути, а плануваните – 170 минути. Ние сме в относително добра позиция. Дания, Германия и Люксембург са с минимум непланирани спирания – това е по този начин, тъй като те имат максимален брой подземни кабели, които не подлежат на замръзвания. А с най-вече непланирани прекъсвания е Румъния “, съобщи тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР