София. Предприетите инициативи от засегнатите от двойния стандарт“ при потребителските

...
София. Предприетите инициативи от засегнатите от двойния стандарт“ при потребителските
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, председател на КЗП: „Единен координационен център би подпомогнал преодоляването на проблема с „двойния стандарт“ на потребителските стоки

София. „ Предприетите начинания от засегнатите от „ двойния стандарт “ при потребителските артикули страни и показаните след осъществените разбори доказателства за разликите в наличието на групи артикули у нас и в Западна Европа разсъниха в задоволителна степен интензивността на Европейска комисия и тя направи две доста значими крачки. Първо, предлагането – като детайл от новия пакет за промени в потребителското законодателство – това да бъде посочено като нарушаване, за което ще бъдат налагани наказания. И второ, заделянето на забележителен финансов запас за продължение на изпитванията и тестванията и на други най-често срещани на потребителския пазар продуктови групи, с цел да се открият дълбочината на казуса и областите, в които да се подчертава. Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) е кандидатствала за такова финансиране, с цел да може взаимно с други институции да се създадат съответните проби в упълномощени лаборатории и работата по тематиката да продължи “.
Това уточни Димитър Маргаритов в студиото на предаването „ Местно време “ по Българска национална телевизия, поканен за коментар по тематиката след провелата се при започване на седмицата в Благоевград социална полемика с български евродепутати по отношение на потвърдения двоен стандарт в качеството на храните, които се продават в Западна и Централна Европа, оповестиха от пресцентъра на Комисия за отбрана на потребителите .
Председателят на КЗП бе безапелационен, че националните контролни органи във всяка страна би трябвало да правят своята работа на терен. Но той поддържа концепцията за основаване на обединен координационен център за решение на казуса с „ двойния стандарт “. „ В множеството случаи става въпрос за трансгранични разногласия и мултинационални компании. „ Понякога може да се затрудни един народен правоприлагащ орган да направи нужното, с цел да може съответният извършител, даже когато новото законодателство стане факт, да понесе обективна глоба “, посочи Маргаритов. Според него съществуването на координационен механизъм ще даде опция да се обменят данни, да е ясно, че информацията е изцяло съответстваща, а оттова – и да бъдат взимани решения за съществуването на нарушавания, в това число и за полагащия се размер на глобите във всеки обособен случай.
Ако някой производител си е направил труда да изследва какъв е характерният усет на избрани групи хора от разнообразни райони и въз основа на това изготви артикули, които да задоволят тези потребности, няма нищо неприятно, счита Маргаритов. „ Въпросът е това да не стане опрощение да бъдат поставени разнообразни съставки и същата марка на артикул, който се продава на 30 пазара “, акцентира той. И изрази мнение, че сходен метод би трябвало да е доста ясно стимулиран със съответните изследвания и разбори, а модифицираният артикул да се продава под друга комерсиална марка. Продуктите под одобрени марки би трябвало да се оферират на всички места с едно и също наличие. В противоположен случай производителите спекулират с доверието на потребителите.
Маргаритов удостовери, че в КЗП постъпват и тъжби, които касаят качеството на питателните артикули. Доколкото законодателството разрешава на този стадий, Комисията се е произнасяла по няколко случая, свързани с храни и с проблеми от сходно естество. Той напомни акцията от предходната година, при която след масирани инспекции с Агенцията по сигурност на храните се откри, че на потребителите са предлагани като „ сирене “ така наречен „ имитиращи артикули “. Друг образец е казусът с група артикули, които бяха рекламирани като „ детски “ за родителите да ги припознаят като по-полезни, а анализът на наличието им не откри разлики от елементарните без такива наименования.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР