София Прайд 2024, най-голямото събитие в защита на човешките права

...
София Прайд 2024, най-голямото събитие в защита на човешките права
Коментари Харесай

Най-голямото мирно шествие за човешки права в България ще се състои за 17-ти път в София

София Прайд 2024, най-голямото събитие в отбрана на човешките права в България, ще се организира на 22 юни. Локацията ще бъде оповестена на по-късен стадий. 

Фокусът на тазгодишното издание ще бъде ролята на ЛГБТИ+ хората в България за развиването на българското общество. Сцената на София Прайд още веднъж ще даде опция на млади актьори от общността да се изявят и да пеят пред хиляди, дружно с едни от най-големите звезди на българската музика.

" София Прайд ще се организира за 17-та поредна година. Извървяхме доста път дружно, постигнахме значимата законодателна смяна в Наказателния кодекс, разбирането към проблемите на общността пораства, от ден на ден и повече хора са открити и това трансформира възгледите. Но огромна част от проблемите на ЛГБТИ+ хората в България остават нерешени. Най-важният измежду тях - юридическото контролиране на еднополовите партньорства, което ще продължи да бъде фокус в работата ни през идващите години, както и на това издание на Прайд ", показа Симеон Василев от организационния комитет на София Прайд.

Миналогодишното издание събра хиляди българи на спокойно шествие в центъра на София. Акцент на събитието бяха 11 български фамилии, които застанаха с имената, лицата и историите си зад идеите и задачите на София Прайд. В продължение на няколко месеца акцията " Нашето семейство ви кани на София Прайд 2023 ” насочи вниманието към потребността от поддръжка в фамилната среда, която е извънредно значима за ЛГБТИ+ българите.

София Прайд се провежда от фондация GLAS, взаимно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието през 2023 беше  подкрепено от Български фонд за дамите, Посолство на Съединени американски щати в България, Посолство на Австралия, Absolut, Accenture, Delinian, Draft Kings, EY, Fashion Days, HP Enterpise, Ingram Micro, Mastercard, Progress, Paysafe, Sutherland, Walltopia и WorkNomads LAB Hotel.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР