София. Повече проверки, по-малко нарушения и спад на оплакванията от

...
София. Повече проверки, по-малко нарушения и спад на оплакванията от
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, Комисия за защита на потребителите: Качеството на туристическия продукт в България се подобрява

София. Повече инспекции, по-малко нарушавания и спад на недоволствата от туристи регистрира Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) в последните интервали. Тези данни са в унисон с другите статистики, които приказват за възстановяване качеството на туристическия артикул в България. Коментарът е на ръководителя на Комисията Димитър Маргаритов в предаването „ Туризъм БГ ” по Българска национална телевизия, оповестиха от пресцентъра на Комисията. По негови думи все по-рядко се среща даването на туристическа услуга в така наречен некатегоризирани обекти за разлика от минали години, когато това е било честа процедура.
Според Маргаритов позитивното развиване на бранша е обвързвано с две съществени условия. Първо, желанието на самите търговци да покачат качеството на предоставяната от тях услуга. И второ – бдителността на потребителите, които все по-често алармират при проблем.
Все още при разбора на недоволствата от туристите, в това число през последния туристически сезон, на напред във времето се откроява разочарованието на хората от разминаването сред описаното в офертата и обективната действителност. „ Има заричане за доста услуги, които ще се дават на място, а след това се оказва, че една част от тях въобще не могат да се дават, а друга част пък могат, само че в някакъв стеснен размер ”, изясни Маргаритов. „ Имали сме случаи, в които се оказва, че басейнът е в прилежащия хотел, а СПА-центърът е в по прилежащия, паркингът е общински и така нататък ”, даде образци той. Председателят на КЗП сподели още, че от време на време търговците хитруват, като не показват цените на другите услуги и ги дефинират в придвижване за всеки обособен консуматор.
Ол-инклузив пакетите не всеки път обезпечават гратис прилагане на чадър и шезлонг, защото няма такова нормативно обвързване. Но доста постоянно в офертата това се дава обещание, а на място се изисква за тях да бъде заплатено. „ Тук има илюзия на потребителя и нелоялна комерсиална процедура ”, изясни ръководителят на КЗП.
Маргаритов уточни, че при пораждане на потребителски спор, главната цел на Комисията е да помогне на засегнатите жители да получат тъкмо това, за което са си платили или най-малко някакъв тип отплата за разминатите упования.
„ Ако на територията на Европейския съюз български жители срещнат проблем с туристическа услуга, със просрочен или анулиран полет, изгубен багаж и така нататък, функциониращият към Комисията за отбрана на потребителите Европейския потребителски център би могъл да бъде потребен. Той реализира съгласуваност със съответното бюро в страната, в която се е случил казусът. И по същия метод, по който ние бихме реагирали тук, в случай че става въпрос за задграничен жител, по този начин и сътрудниците от съответната страна реагират, с цел да се притекат на помощ на българските жители ”, обясни Маргаритов.
По думите му все по-често се постанова намесата на ЕПЦ заради зачестилите в последно време неприятни случаи на анулирани или забавени полети.
Маргаритов разяснява и спецификата на зимния сезон в страни като България. „ Той е доста по-кратък и с доста по-малък размер, в сравнение с летния. Има по-рискова група обекти – те са сезонни и работят за два-три, най-вече четири месеца. Тези обекти се намират в курортите и селищата, които оферират планински и ски туризъм. Сезонно се набира личен състав, поддържката на подобен обект може да има някои недостатъци ”, разясни той. „ Нашата задача ще бъде още преди началото на сезона, както и в предходни години, да правим инспекция на проблеми обекти, за които сме установили друг вид нарушавания и сме имали недоволства на консуматори в минали интервали, с цел да установим дали са преодолени и могат ли да стартират обикновено да работят ”, сподели още ръководителят на КЗП.
Маргаритов прикани търговците към преданост и уместност, с цел да може насъбраните през последните години позитивен резултат и развиване да се запазят и задълбочат.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР