София. Постижимо е Сърбия да се присъедини към Европейския съюз

...
София. Постижимо е Сърбия да се присъедини към Европейския съюз
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин, Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в НС: Постижимо е Сърбия да се присъедини към ЕС през 2025 година

София. Постижимо е Сърбия да се причисли към Европейския съюз през 2025 година, само че това ще зависи доста от идващия състав на Европейския парламент и на Европейската комисия. Това съобщи ръководителят на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове в Народното събрание (НС) Кристиан Вигенин по време на среща с делегация на Комисията по европейска интеграция на Народната скупщина на Сърбия. Това оповестиха от пресцентъра на Народно събрание . Сред разискваните тематики по време на диалога бяха опциите за по-задълбочено партньорство в областта на стопанската система, развиването на инфраструктурата, връзките Сърбия-Косово, политиката към малцинствата, бяха обменени отзиви и по политическата обстановка в двете страни. В срещата участваха и депутатите от Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове Петър Петров, Димитър Аврамов и Полина Цанкова-Христова.
Кристиан Вигенин акцентира, че въпросите от съвместен интерес сред България и Сърбия са доста, измежду които са мирът и сигурността в района, икономическото и културно съдействие и подготовката на западната ни съседка за участие в Европейския съюз. България доста държи на положителното съдействието със Сърбия и със сръбския парламент, а разговорът ни е деен и забележим поради двадесетте срещи на държавно, държавно и парламентарно ниво през последните две години, означи ръководителят на КЕВКЕФ. Кристиан Вигенин напомни, че главен приоритет на България по време на председателството й на Съвета на Европейски Съюз бе интеграцията на страните от Западните Балкани и свързаността на района. По думите му 17-те нови български евродепутати също ще продължат да поддържат Сърбия по пътя й към Европейския съюз.
Гостите регистрираха отличните междусъседски връзки и сложиха акцент върху 140-годишните дипломатически връзки сред България и Сърбия. Според тях е налице още по-голям стопански и търговски капацитет сред двете страни поради обстоятелството, че 400 000 български туристи са посетили Сърбия през предходната година, а стокообменът възлиза на над един милиард евро.
Заместник-председателят на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове Петър Петров акцентира, че с участието на Сърбия в Европейски Съюз на Балканите ще се оформи постоянна група, която ще постанова районни решения от стратегическо значение. Като парламентаристи ние сме задължени да работим за доближаването на нашите нации, добави той.
Официалната аудиенция на парламентаристите от Комисията по европейска интеграция на Народната скупщина на Сърбия се реализира по покана на ръководителя на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин и е продължение на открития регулярен разговор сред двете комисии.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР