София. Последният цикъл от обществени дискусии за изработване на окончателен

...
София. Последният цикъл от обществени дискусии за изработване на окончателен
Коментари Харесай

Министерството на културата събира идеи и предложения за окончателния проект на Стратегия за развитие на българската култура 2019-2029 г. до края на месец август

София. Последният цикъл от публични полемики за разработване на финален план на Стратегията за развиване на българската просвета 2019-2029 година се организира в НДК. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата . Дискусията беше отдадена на четири области в документа: „ Авторско право и сродни права “, „ Книга и библиотечно дело ”, „ Изпълнителски (сценични) изкуства “ и „ Читалища и любителско изкуство ”.
В разискванията се включиха представители на редица организации, работещи в областта на авторското право, ръководители на държавни и публични институции, издатели, представители на културните среди. По време на дебата бяха изслушани разнообразни хрумвания, отзиви и оферти и мнения.
От името на управлението на Министерството признателност към присъстващите насочи заместник-министър Румен Димитров. „ Да се надяваме, че този дълготраен труд ще бъде увенчан с триумф и ще помогне секторните политики в региона на културата да добият съществено положителни вероятности в бъдещите години, без значение от цвета на ръководство на България. Ние сме оптимисти, че финансирането на бранша ще става по-добро и нашата цел е да улесняваме и да сътворяваме благоприятни условия за реализацията на тези политики “, сподели зам.-министър Димитров.
„ Всеки един бранш ще има своя лична обособена тактика, с цел да може да бъдат наранени и детайлно развити спецификите на всяко едно направление от българската просвета “, сподели доцент доктор Венцислав Велев, консултант на министъра на културата, по време на разискването.
Дискусии по Стратегията се организираха още и на 17 април и на 12 юни т.г. Те бяха отдадени на тематиките „ Културно завещание и образни изкуства “,„ Международно съдействие “, „ Аудиовизия ”, „ Култура и обучение “ и „ Кино и филмопроизводство ”.
Документът се създава на база Закона за протекция и развиване на културата, според който Министерски съвет по предложение на министъра на културата би трябвало да одобри Национална тактика за развиване на българската просвета за период от 10 години.
Целта на тази първа по рода си социална полемика е да спомогне за цялостния развой по правенето на финален план на Стратегията за развиване на българската просвета 2019-2029 година, която е от главните цели на Министерството на културата.
Дебатите бяха предавани онлайн и са налични обществено в YouTube канала на Министерството на културата тук.
Всички заинтригувани страни могат да изпращат хрумвания и оферти по документа до края на м. август т.г. на [email protected]. След посочения период следва предоставените от тях в писмена форма оферти да бъдат систематизирани от Министерството на културата и ще бъдат взети поради при правенето на окончателния документ, който ще бъде препоръчан за утвърждение от Министерския съвет.
Стратегията за развиване на българската просвета 2019-2029 е оповестена на интернет страницата на Министерството на културата. Може да бъде открита и на Портала за публични съвещания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР