София получава оценка D (при най-висока А и най-ниска F

...
София получава оценка D (при най-висока А и най-ниска F
Коментари Харесай

София влезе в класация на градовете с електрическа и споделена мобилност в Европа

София получава оценка D (при най-висока А и най-ниска F от латинската азбука) и се подрежда на 20-то място от 42 изследвани европейски града в класацията за градска среда. Столицата ни даже изпреварва емблематични места като Мадрид, Лондон, Рим и Виена, оповестиха от екологичното съдружие " За Земята ".

Докладът " Благодарим за шерването ", направен от Clean Cities Campaign - коалиция от над 80 европейски цивилен организации , с които си партнира екологичното съдружие, подрежда градовете по четири критерия, които могат да бъдат ръководени от локалните управляващи: съществуване на споделени услуги за микромобилност (велосипеди, електрически колела и тротинетки под наем), рейсове на градския превоз с нулеви излъчвания, съществуване на споделени услуги за транспорт с електрически коли и обсег и досегаемост на публичната инфраструктура за зареждането на електрически автомобили. Подобна ранглиста се прави за първи път на континента и изводите са повече от забавни.

София получава в действителност еквивалента на " Среден 3 " по българската система за оценяване, а относително положителната позиция се дължи по-скоро на неприятното общо показване на огромна част от европейските градове, както и на два характерни фактора за града, допълват от " За Земята ".

Разликата с водачите е огромна - столицата на България е получила 35,8 % от вероятния най-много точки, до момента в който градовете с оценка " А " дават отговор на над 80 на 100 от критериите в отчета на обединението.

Сравнително положителното равнище на електрификация на градския превоз в София е главната причина тя да не бъде в дъното на класацията. Това в огромна степен е разследване от запазването на огромната тролейбусна мрежа, стартирала още през 1941 година в града и развита главно до 1989 година Влияние оказват и спомагателните вложения в електрически рейсове в последните години – нещо, в което доста градове в Европа явно изостават. С оценка 6,8 от 10 столицата ни дели 3-то място с Хелзинки в по-малката ранглиста за навлизането на рейсове с нулеви излъчвания в градския превоз.  

Частната самодейност също оказва въздействие, като София се показва не толкоз неприятно и в подреждането за налични споделени електрически коли. Това обаче не се дължи на прозорливо и стабилно градско ръководство. В столицата  от няколко години съществува частен оператор за бързо краткосрочно наемане на електрически коли чартърен, който предлага към 600 електрическия автомобил на жителите и гостите на София. 

В същото време най-големият български град е на едно от последните места в региона на микромобилността на континента (критерият се отнася до съществуване на колела, електрически колела и други устройства за микромобилност) и отбелязва единствено 2,2 точки от 10 в четвъртата категория – за наличната обществена инфраструктура за зареждане на електрически автомобили.

София се класира доста добре във връзка с електрификацията на рейсовете от градския превоз, както и добре при споделените електрически коли, само че изостава много във връзка с микромобилността и инфраструктурата, се показва още в известието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР