София. Пожелавам ви с чест и гордост да носите гвардейската

...
София. Пожелавам ви с чест и гордост да носите гвардейската
Коментари Харесай

MO: Седмият ученически гвардейски отряд получи днес своето знаме на тържествена церемония

София. Пожелавам ви с чест и горделивост да носите гвардейската униформа пред жителите на Горна Оряховица – един град с богата история в битката за Освобождение и във войните за обединяване на разпокъсаните български земи. Ще бъда доста благополучен, в случай че някои от вас откакто завършат учебно заведение се ориентират към воинската специалност. С тези думи министърът на защитата Красимир Каракачанов се обърна през днешния ден, 18 април, към младите гвардейци от СУ „ Вичо Грънчаров “ в гр. Горна Оряховица, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата . Той благодари на директорката на учебното заведение Нели Атанасова, на кмета на града инженер Добромир Добрев и на доктор Денислава Ангелова, която от няколко години работи за основаването на училищен гвардейски отряди в страната, за присъединяване им в тази родолюбива активност, която провокира интереса на децата към българската история и ги възпитава да бъдат почтени жители.
Освещаването на знамето на 7-ия училищен гвардейски отряд беше осъществено от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. Церемонията стана самобитен празник за локалната общност, на който участваха военнослужещи от Националната гвардейска част, съветникът по сигурност и защита на президента Илия Милушев, началникът на Националния боен университет „ Васил Левски “ бригаден военачалник Пламен Богданов, представители на военнопатриотични и родолюбиви организации и жители.
Министърът на защитата връчи юбилейни медали „ 100 години от Първата международна война ” на кмета на града, на директорката на СУ „ Вичо Грънчаров “, на бригаден военачалник о.р. Илко Димитров, който като шеф на Националната гвардейска част допринасяше за съхранението и развиването на традициите, на офицери от запаса – членове на военнопатриотични организации в града. Пред публицисти министърът на защитата благодари на Народното събрание за приемането на решение за откриването на Висше военновъздушно учебно заведение в гр. Долна Митрополия. „ Поне 10 години авиационната общност на България прави опити да убеди политиците, че би трябвало да се възвърне военновъздушното учебно заведение. По този метод ще се даде опция на всички млади българи, които желаят да станат летци във военната или в гражданската авиация, да имат къде да получат това обучение “, сподели той. Министър Каракачанов разясни, че Висшето военновъздушно учебно заведение ще бъде намерено от 1 януари 2020 година Националният боен университет „ Васил Левски “ остава с двата факултета – в гр. Велико Търново и в гр. Шумен, като факултетът в Шумен няма да бъде трансформиран или локален.
В отговор на въпрос за даването на освободените войскови парцели на общини в страната министър Каракачанов обясни, че такава стъпка се подхваща едвам откакто парцелът е разгласен на търг за продажба и към него няма инвеститорски интерес. „ Аз не обичам да давам военни парцели изключително там, където можем да изградим нещо потребно за армията, това е предпочитано “, беше безапелационен министър Каракачанов. Той напомни, че част от бившето сержантско учебно заведение в гр. Велико Търново е трансферирана на общината безплатно, само че защото в града има остра нужда от жилища за военнослужещи, за останалата част от парцела може да бъде развита активност, посредством която те да бъдат обезпечени.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР