София. По повод 141-ата годишнина от Освобождението на София, национално

...
София. По повод 141-ата годишнина от Освобождението на София, национално
Коментари Харесай

141-та годишнина от Освобождението на София бе отбелязана с изложба в Руския културен център. 4 януари 2019

София. По мотив 141-ата годишнина от Освобождението на София, национално сдружение „ Традиция “ откри двудневна (4 и 5 януари) галерия на оръжие и униформи от времето на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година и картини, предоставени от основателя на пътуващо читалище „ Бащино огнище “. Събитието се организира в Руския културно-информационен център в столицата.
Преди откриването на изложбата, уредниците се включиха в литийното шествие по случая, в границите на което бяха положени венци пред паметниците на Цар Освободител, военачалник Йосиф Гурко и на Българския опълченец, и беше изнесена литературно-музикална стратегия.
На откриването на експозицията участва и Вторият секретар на Посолството на Русия в България Евгений Меркулов, който съобщи, че „ взимането на града от съветските войски, подпомагани интензивно от българските опълченци, след сложен преход през старопланинските проходи в зимни условия, е светла страница в взаимната популярност на българския и съветския народ “. По неговите думи, „ тази галерия способства за укрепването на културно-хуманитарните връзки сред двете страни и ни припомня за героичните моменти в общата история, и общата победа “.
След него се изрече ръководителят на софийския клуб на национално сдружение „ Традиция “ Ивайло Танчев, който означи, че всички изложени оръжия са достоверни и са били владеене на съветски воини, или български опълченци, а изложените картини са на военачалници и разнообразни подиуми от войната.
„ На днешният ден преди 141 години, след две сполучливи борби при Долни Богров, военачалник (от пехотата Николай Николаевич) Веляминов на трети (януари) разрушава турските табори, а на идващия ден, към този момент взаимно с (генерал-лейтенант Отон Егорович, помощник-началник на Предния отряд) Раух разрушава останалите турски войски, които прикриват отстъплението. На 4 януари военачалник Йосиф Гурко влиза в София по улицата, на която през днешния ден се намира кметството (Московска) “, напомни Танчев. „ Тя се споделя по този начин, точно тъй като московците са влезнали по по нея и донасят свободата на София, която по това време е била с население от 10 хиляди души “.
Той означи също, че тогава в града е имало 82 джамии, което скоро се трансформира. Патриоти българи взривяват 80 от джамиите и остават единствено две – настоящата в този момент Баня Баши и Черната джамия, която е превърната в затвор.
Председателят на „ Традиция “ акцентира, че българският народ постоянно би трябвало да е признателен на Русия и съветския народ и в никакъв случай не би трябвало да не помни 62-те хиляди „ свидни жертви “, които е дала тази страна в спора, без значение че за войната повлияват имперски и други ползи и това, че другите европейски нации не се жертват за Освобождението на България.
Откриването приключи с осъществяване на „ Топчето пукна “ от националната изпълнителка Светла Дукатева и композитора Иван Йосифов.

Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР