София. По Оперативна програма Околна среда“ (ОПОС) се отпускат близо

...
София. По Оперативна програма Околна среда“ (ОПОС) се отпускат близо
Коментари Харесай

Министър Нено Димов: По ОПОС се отпускат 5 млн. лв. за Шабленското и Дуранкулашкото езеро

София. По Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС) се отпускат близо 5 млн. лева за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, а Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна ще бъде бенефициент на финансирането. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на инспекцията в предпазената околност „ Шабленско езеро “, разпоредена от премиера Бойко Борисов, осведомят от министерството . Министър Димов посочи, че по предпочитана ос „ Биоразнообразие “ на ОПОС е очакван финансов запас от 22 млн. лева за природозащитни действия във влажни зони.
„ Дойдох персонално да ревизира сигналите за обстановката на Шабленското езеро. Ние сме на мястото, което е отворено за източване на част от водата. На процедура това се прави от години и не опонира на проекта за ръководство на предпазената околност – при избрани обстановки е възможно да се понижи равнището на водата. При приемането на смяната в проекта през 2016 година е направена консултация с Института по рибни запаси, съгласно който подобен вид действия би трябвало завърши преди 1 април “, изясни министър Димов. Той добави, че срокът е подобен, с цел да може езерото да се възвърне по отношение на размножителния интервал на рибите и птиците. Затова разрешенията, които се издават от Регионална инспекция за опазване на околната среда при спешни обстановки, изискват дейностите да приключат до 15 март. В случая те са завършили преди края на февруари, изясни министърът.
Отварянето на езерото е станало в сектора с най-тясна линия сред морето и езерото за запазване на дюнните естествени местообитания, посочи министър Димов.
„ От 20 години всяка година вършим това стартиране заради високите равнища само че водите, които наводняват постройките. Изпускането беше на 15 февруари “, изясни Кралю Кралев, шеф на държавната резиденция в Шабла.
Във връзка с информацията за пожара в предпазената околност министър Нено Димов сподели, че Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна е била осведомена откакто пожарът е бил сподавен – на 4 март. На място от специалистите на екоинспекцията е открито, че към 5 дка от предпазената територия са опожарени, другите са отвън нея. Не са открити бедстващи животни. Подаден е сигнал до прокуратурата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР