София отново влезе в червената зона по брой заразени с

...
София отново влезе в червената зона по брой заразени с
Коментари Харесай

София се върна в червената сovid-зона. Ще има ли ново затягане на мерките?

" София още веднъж влезе в алената зона по брой инфектирани с ковид. Ситуацията стартира да става тревожна и напрегната ", съобщи в ефира на шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев. 

По думите му, стартира плавното повишение на хоспитализациите в София-град. " Мерките бяха разхлабени, преди да получим тази информация. Към момента разхлабването е деликатно прецизирано. Отвориха се единствено някои молове и фитнес зали. Заведенията няма да бъдат отворени към този момент. Очакваме развиването на заболеваемостта, което ще ни даде индикации за това, което ще създадем. Абсолютно е допустимо да се стигне до ново стягане на ограниченията, в случай че заболеваемостта стигне към 600 на 100 000 души ", сподели Пенчев. 

" Засега няма да се преразглежда решението за връщането на децата в учебно заведение. Имаме към момента ротационен принцип - това е една нова мярка, която прилагаме с министерството на образованието ", разясни шефът на столичното РЗИ. 

През последната седмица РЗИ-София е направила 200 инспекции на заведения, молове и фитнеси. Съставени са 21 акта, заяви Пенчев, който означи, че личният състав на инспекцията от 242 души е непълен за налагането на надзор, само че когато получат сигнал за неспазване на рестриктивните мерки, незабавно реагират. 

Няма данни в България да е записана новата разновидност на английския вид на ковид. На територията на София проучвания за английския вирус се вършат в " Пирогов " и Националната референтна лаборатория. По данни от тази заран в " Пирогов " при 103 позитивни проби, 43 са с английския вид на вируса. Това са хора, които не са излизали скоро от страната, заяви Пенчев. 

Според него, е обезпокоително, че вирусът се " подмладява " и визира хора в по-младите възрастови групи. Директорът на РЗИ-София съобщи, че се е имунизирал, а за избора на ваксина се е осведомил от листовките, в които е маркирано, че към момента текат проучвания на препаратите. 

" През пролетта ще има задоволително ваксини, от които да изберем. Европейската организация по медикаментите не вижда проблем в слагането на имунизацията на AstraZeneca на по-възрастни хора, а в нашия регулатор към момента се разисква проблема ", добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР