София отново се нареди в топ 10 на света по

...
София отново се нареди в топ 10 на света по
Коментари Харесай

Имотите в София поскъпнали повече от тези в Ню Йорк и Сингапур

София още веднъж се подреди в топ 10 на света по годишен растеж на цените на парцелите, гласи последният отчет на консултантската компания  Knight Frank за третото тримесечие на м.г. Той обгръща 107 града и от подреждането им по растеж на цените излиза, че българската столица  изпреварва Ню Йорк, Сидни, Сингапур и още доста други.

София е на девето място в света с годишен растеж на цените на жилищата 8,8%. Пред нея са Варшава, Атина, Загреб, Дубай и Вилнюс.

В челото на класацията са Анкара и Истанбул, където годишното повишаване е надлежно 107,2% и 77,6%.

В множеството западноевропейски градове покачването на лихвените проценти по ипотечните заеми към този момент докара до забележим спад на цените на жилищата. В някои от тях, като да вземем за пример Рим, Брюксел, Будапеща, понижението на цените е единствено спрямо предходното тримесечие, само че на годишна база цените към момента са по-високи, пишат от " 24 часа ".

Не е такова обаче ситуацията на немския пазар, където към този момент месеци наред цените вървят надолу. B Бepлин гoдишният cпaд нa цeнитe нa имoтитe e 5,1% пpeз тpeтoтo тpимeceчиe. B Mюнxeн ce oтчитa cпaд oт 7,1%, в Kьoлн - 7,1%, а във Франкфурт – 10,1%. С максимален спад на цените на годишна база е Стокхолм, където жилищата поевтиняват през третото тримесечие с 12% спрямо година по-рано.  

Според данните на Евростат пък страната ни е на трето място по растеж на жилищните цени в Европейския съюз през третото тримесечие на 2023 година с годишно нарастване от 9,2%. Начело е Хърватия с 10,9 на 100, следвана от Полша с 9,3%. Средно за Евросъюза се записва намаляване на цените от 1%, а за еврозоната - спад от 2,2%. Най-силен е в Люксембург - 13,6%, и в Германия - 10,2 на 100.

На тримесечна база България е на четвърто място по растеж на цените с покачване от 2,7% след Полша, Румъния и Дания. Средното нарастване за Европейски Съюз е 0,8 на 100, а за еврозоната - 0,3% при парцелите и наемите. На годишна база обаче има разминаване - жилищата са поевтинели с 1%, а наемите са се покачили с 3 на 100.

От 2010 година до третото тримесечие на 2023 година цените в Европейски Съюз са се вдигнали приблизително с 48%, а наемите - с 22 на 100. Но има редица страни, в които повишаването е доста по-голямо. В Естония да вземем за пример то е три пъти, над два пъти е в Унгария, Литва, Латвия, Австрия, Чехия и Люксембург. Спад има в Гърция, Италия и Кипър. Тук се подрежда и България с над 100% растеж на цените.

Наемите са се нараснали в 26 страни от Европейски Съюз, като максимален е растежът в Естония (218%), Литва (170%) и Ирландия (100%). У нас нарастването е с над 30%, а единственият спад е регистриран в Гърция (20%).

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР