София. Отчитаме значителен напредък в изпълнение на мерките, заложени в

...
София. Отчитаме значителен напредък в изпълнение на мерките, заложени в
Коментари Харесай

Министър Лиляна Павлова отчете в парламента напредък по подготовката на председателството

София. Отчитаме забележителен прогрес в осъществяване на ограниченията, заложени в проекта за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Само за два месеца са изпълнени 10 ограничения, спрямо предходните седем месеца те са били 17. Така доста подбряваме темпа на подготовка и обезпечаването на всички нужни съставни елементи от страна на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и от способените институции. Това съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова пред депутатите от Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове, оповестиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 .
Министърът благодари за свършеното на сътрудниците от екипа си и от екипа на всички други министерства, които поставят съществени старания на 1 януари 2018 година България почтено да поеме функционалността си на ръководител на Съвета на Европейски Съюз.
„ Първо бяха признати планът на Националната стратегия за председателството като основа за публични съвещания и планът на целите ни. Беше призната културната стратегия и приключеният вид на календара на събитията по време на първото ни ротационно председателство “, уточни министър Павлова. Тя добави, че редом с това бе създаден обстоен справочник за всички членове на Министерския съвет, виновни за председателството.
„ Беше основан Координационен ръб на равнище заместник-министри, управителен от заместник-министъра за Българското председателство за връзки с Европейския парламент Моника Панайотова. В действен проект тя ще координира всички национални позиции, които ще приготвяме и показваме на другите съвещания “, добави министър Павлова.
В календара на председателството се усилват главно събитията, които са съпътстващи или под егидата на председателството. Това са спомагателни конгреси, конференции, кръгли маси.
„ Засега събитията в България са над 270. В София ще се проведат 12 неофициални съвещания на министрите и настрана 10 съвещания на равнище министри в обособените области по целите, които сме обрисували “, регистрира още министър Павлова. Приключена е и огромна част на образованията на 1500-те специалисти, които ще работят по време на председателството. От тях 700 са ръководители и заместник-председатели на непрекъснато настоящите спомагателни органи към Съвета на Европейски Съюз, които България ще управлява през първите шест месеца на 2018 година „ Други 700 специалисти ще се занимават характерно, съответно, целеустремено по време на председателството с създаването на позиции, тактики и документи с поддръжката на Генералния секретариат на Съвета “, уточни още министърът.
При полемиката в комисията депутатът Джема Грозданова уточни, че се чака през ноември да се одобри декларация за съгласие и консунсус сред политическите групи в Народното събрание по тематиките на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР