София отбелязва днес 143 години от Освобождението на града от

...
София отбелязва днес 143 години от Освобождението на града от
Коментари Харесай

143 години от Освобождението на София

София отбелязва през днешния ден 143 години от Освобождението на града от османско господство. По мотив годишнината от 10:00 часа в митрополитския храм " Света Неделя " ще бъде отслужен признателен молебен в памет на починалите воини. Именно в столичния храм се е състояла първата заупокойна работа в памет на починалите и Тържествен молебен за освобождението на града. На тях е участвал персонално военачалник Гурко.

По време на молебена ще бъдат спазвани ограниченията за ограничение разпространяването на COVID-19. Гражданите могат да поднесат венци и цветя пред паметника на Българския опълченец, където от 11:00 часа до 13:00 часа ще има часови от Националната гвардейска част. Камбаните на столичните храмове ще озвучат града, с цел да напомнят на поколенията паметната дата от историята на София.

Преди 143 години съветските освободителни войски под предводителството на генерал-фелдмаршал Йосиф Владимирович Ромейко-Гурко победоносно навлизат в София.

Само една година след Освобождението, в далечния януари на 1879 година, по предложение на поданици на София тогавашната градска администрация приема решение всяка година 4 януари по нов жанр да се отбелязва тържествено. Този ден по остарял жанр тогава е 23 декември – навечерието на Бъдни вечер за християните. И се сбъднала тази Бъдни вечер и пребъдва и до момента, тъй като идеята е била за свобода; независимост на братята по православна религия.

Януари 1878 година. София е скована от мраз. От няколко дни жителите на града чуват топовните гърмежи на задаващата се съветска армия. Плевен към този момент е свободен. София чака. Турският боен шеф Осман Нури паша предизвестява консулите на Франция, Австрия и Италия да изоставен града. Леандър Франсоа Рьоне льо Ге, Йозеф Валдхард и Виторио Позитано обаче уверено отхвърлят. Остават в София и това избавя града от опожаряване. София е притихнала от боязън. Четири бесилки се люлеят в четирите ѝ краища. Турците са гневни; след рухването на Плевен тук са докарали големи количества храна и муниции. Осман Нури паша обаче е наясно, че борбата за София е обречена и заповядва евакуиране към Перник. В нощта преди да отстъпи, той издава разпореждане градът да бъде запален, а българското население избито. Протестът на европейските консули против унищожаването на града и хората заплашва да провокира дипломатически затруднения. Проявените от тях увереност и хуманизъм в отбрана на популацията и града, макар проектите за по-нататъшните им геополитически ползи на Балканите, е един от най-първите знаци на европейско единение. Това довежда до анулация на заповедта.

След доста извършени борби, в нощта против 4 януари огромна част от турските войски напущат София макар численото си предимство. Това е моментът, в който съветските полкове вземат решение да нападат. Превземат конака и смъкват турското знаме.

Операцията по завладяването на града е по заповед на император Александър II, тъй като София се явява извънредно значима стратегическа точка за по-нататъшно нахлуване на съветските войски в Тракия и главен пункт за доставяне на турската войска с муниции и снабдяване. На Османската империя са нанесени непоправими човешки и материални загуби.

Преди 143 години на този ден военачалник Гурко е посрещнат триумфално с цветя и сълзи. Той завладява София, нанася последно проваляне на Сюлейман паша при Пловдив и завладява Одрин, с което на практика е комплициран завършек на войната. А бъдещата столица на Княжество България е освободена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР