София отбелязва 120 години градски транспорт днес. На 1 януари

...
София отбелязва 120 години градски транспорт днес. На 1 януари
Коментари Харесай

През 1901 г. тръгват първите трамваи - София празнува 120 г. обществен транспорт

София отбелязва 120 години градски превоз през днешния ден. На 1 януари по остарял жанр през 1901 година потеглят първите трамваи и това бележи началотот на публичния транспорт в столицата. Автобусният превоз в града стартира да действа на 20 април 1935 година

Днес във връзка юбилея на площад " Александър Невски " през днешния ден е спретнат мини автопарк от транспортни средства за публичен превоз - както на реставрирани, по този начин и на последно потомство транспортни средства, които обслужват градския превоз в София и други европейски градове.

 Снимка: Булфото

Заместник-кметът по превоза на Столична община Кристиан Кръстев честити празника на всички работещи в градския превоз и на всички софиянци. За тази година е планувана доставка на 25 трамвайни мотриси, 30 тролейбуса, 30 електробуса. Работи се върху синхронизация, създаване на повече бус ленти, понижаване на интервалите, заяви Кръстев.

 Снимка: Булфото

В рамките на днешния ден са проведени и безвъзмездни панорамни обиколки с част от изложените транспортни средства - рейсове и ретро трамваи.

 Снимка: Булфото

Маршрутът на рейсовете ще бъде от пл. " Александър Невски ", ул. " Оборище " - ул. " 15 ноември " - бул. " Цар Освободител " - бул. " Княгиня Мария Луиза " - бул. " Христо Ботев " - бул. " Тодор Александров " - ул. " Опълченска " - бул. " Александър Стамболийски " - пл. " Възраждане " - бул. " Христо Ботев " - бул. " Прага " - бул. " Пенчо Славейков " - бул. " България " - ул. " Фритьоф Нансен " - бул. " Васил Левски " - паметникът " Левски " - ул. " Оборище ", пл. " Александър Невски ". Автобусите ще потеглят в 9.00 ч., 11.30 ч. и 14.00 часа.

 Снимка: Булфото

Ретро трамваят ще потегля от в 9.25 и в 11.55 по маршрут от пл. " Възраждане " по ул. " Граф Игнатиев " до пл. " Журналист " и назад.

От пл. " Журналист " има опция за връщане с рейс до началната точка - пл. " Александър Невски ".

Двата маршрута ще се пресичат на пл. " Македония ", където ще има опция за прехвърляне и разглеждане на двете транспортни средства.

Трамваите са един от знаците на столицата, а развиването на обществения градски превоз непроменяемо съпътства развиването на града. Историята на столичня електрически превоз е доста богата. България може да се гордее с създаването и произвеждане за постоянна употреба на лични модели на трамвайни мотриси и тролейбуси.

Софиянци посрещат първите трамваи като знамение

Трамваите, които обикалят София през днешния ден, незабелязано са се трансформирали в един от знаците на столицата, тъй като подобен публичен превоз няма в нито едно друго обитаемо място в България.

На 1 януари (по остарял стил) 1901 година потеглят първите трамваи в столицата. Те са се движели по шест маршрута, на един релсов път, дълъг общо 25 км, с коловози за разминаване на някои от основните места. На крайните спирки ватманите трябвало да сменят кабините и да обръщат ролковия токоприемник, тъй като мотрисите нямали обръщателни колела. Те били 25 на брой и били докарани от Белгия. Някои били нови, други - към този момент употребявани в брюкселския градски превоз, само че ремонтирани. Към тях имало и 14 ремаркета - първа и втора класа. Тогава е издигнато и депото на бул. " Княгиня Мария Луиза ".

 Първият трамвай в София
Първият трамвай в София

Жителите на града посрещат първите трамваи като знамение. Вестник от това време разказва събитието по този начин: " Вчера столичните поданици бяха фенове на едно ново за тях събитие на всемирния напредък - първият трамвай проряза съвсем цялата Витошка улица. Грамадното голям брой се любуваше на приятната панорама от бързината на трамвая и от светлите искри под колелата му и на жицата от горната страна. Трамваят върви бързо, без друсане, осветява се електрически и има изящна покъщнина ".

Сегашните столични квартали " Княжево ", " Павлово ", " Красно село " и " Подуяне " по това време са просто села в покрайнините на столицата. С построяването на релсовия път и стартирането на мотрисите обаче, те се трансформират в първите, и към този момент единствените в историята ни, села с трамвай.

През 1908 година София получава за пръв път шест огромни четириосни мотриси. Столичани стартират да назовават тези машини галено " цепелините ". Три от тях са унищожени при бомбардировките през 1944 година, само че другите остават на вярна работа чак до 1976 година

Между 1924-а и 1931 година са доставени над 70 мотриси и 40 ремаркета към тях от разнообразни европейски производители, измежду които международни марки като " Сименс " и МАН. По план на инж. Теодосий Кардалев, шеф на Ремонтната работилница, от остарели и бракувани елементи са издигнати 12 трамвайни ремаркета. Те се водят летен вид - с решетъчни малки врати и без стъкла. Стават известни като " Кардалевите ремаркета ". През 1936 година в същата работилница стартира производството на мотриси. Първите шест са взаимствани от остарял модел на " Сименс ", само че са с продължен панер и увеличена мощ на моторите.

По време на Втората международна война трамваите са единствено българско произвеждане.

През 1951 година се появяват модерните за времето си мотриси " Република ". След това Трамвайният завод-София пуска два нови модела трамваи - " Комсомолец " през 1959 година и " Космонавт " през 1961 година От средата на 60-те години стартира производството на серия с нова идея под марката " София ". От базовия модел по-късно се появяват " София-70 " и " София-100 ", които са отдадени на 100-годишнината от оповестяване на София за столица.

В чест на 13-вековния празник на България излиза модела " България 1300 ". Той е в произвеждане до 1991 година

Междувременно е възобновен и вносът на трамвайни мотриси от чужбина - най-вече от чешките фабрики " Татра ". Мотриси отново с тази марка, само че най-вече втора ръка, стартират да попълнят трамвайния парк на София през 1995 година Влизат и трийсетина употребявани немски мотриси и ремаркета. Перманентният импорт продължава и през идващото десетилетие до наши дни.

Различните модели на трамвайни мотриси са освен всекидневие за софиянци и гостите на столицата, само че и интерес за откриватели и колекционери. Историята на трамваите притегля и младежи, които основават умалени модели на другите мотриси, като по този метод резервират духът на отминалите времена жив и до през днешния ден.

 Снимка: Bulphoto

Търсят най-хубавата фотография за " Електротранспортът - през вчерашния ден, през днешния ден и на следващия ден "

За да означи юбилея, " Столичен електротранспорт " ЕАД взаимно със Столична община провежда фотоконкурс на тематика " Електротранспортът - през вчерашния ден, през днешния ден и на следващия ден ". Всеки професионален или фен фотограф може да се включи в него с авторски фотоси. Не е наложително фотосите да са правени през интервала на осъществяване на състезанието. Фотографиите би трябвало да бъдат свързани с тематиката на състезанието. Крайният период за присъединяване е 12.00 ч. на 17 септември 2021 година Най-добрите фотоси ще станат част от пътуваща фотоизложба.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР