София. Основна е ролята на младите хора в разговора за

...
София. Основна е ролята на младите хора в разговора за
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Младите хора имат основна роля в разговора за бъдещето на ЕС

София. Основна е ролята на младежите в диалога за бъдещето на Европейския съюз. Те би трябвало да предложат своите хрумвания за развиването на европейския план. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри в София Международна младежка самодейност „ Европа: Презареждане “, оповестиха от прессекретариата на президента . Семинарът, който се организира до 29 април, е проведен от Националната студентска конфедерация по стратегия „ Еразъм+ “ с поддръжката на Съюза на европейските федералисти и Европейското придвижване в България. Над 40 младежи от 14 страни членки участваха в оживената полемика с вицепрезидента.
„ Младите са най-голямото предизвикателство и в същото време най-голямата вероятност пред Европейски Съюз. Предизвикателство, тъй като те не би трябвало да изоставят европейския план и би трябвало да бъдат уверени в бъдещето му “, означи Илияна Йотова и показа своите визии за проблемите пред Европа и вероятните решения. Според вицепрезидента полемиката за това е извънредно значима през днешния ден, когато сме във втората половина на Българското европредседателство, в навечерието на европейските избори през май 2019 година и поради нуждата от незабавни промени.
Вицепрезидентът е безапелационна, че не съществува спор „ Не на Европа “, само че са нужни радикални промени – в политиките, в методите на взимане на решения, в водачеството. „ Икономическата и финансовата рецесия, миграционната рецесия демонстрираха, че Европа няма механизми да се оправя с тежки провокации “, означи Илияна Йотова. По думите й на световната сцена Европейски Съюз избира ролята на наблюдаващ, вместо на деен участник в регулирането на спорове в разнообразни точки по света. Последните събития в Сирия са директно доказателство за това.
„ Заплахите пред сигурността на европейските жители белязаха този европейски мандат “, посочи вицепрезидентът. За концепциите за обща защита на Европейски Съюз Илияна Йотова означи риска от възникването на „ нов Шенген “ пред някои страни – този път в региона на защитата. По думите на вицепрезидента смяната на миграционната и бежанската политика се състои в проверка на Дъблинския правилник, в построяването на така наречен горещи точки в директните страни, в основаването на легални пътища за миграция.
Вицепрезидентът е уверена, че е нужна институционална промяна в Европейски Съюз, тъй като „ през днешния ден имаме свръхроля на администрацията и назначените са по-силни от определените “.
По думите на Илияна Йотова значима част от диалога за бъдещето на Европейски Съюз е дебатът за идната Многогодишна финансова рамка. Следващият бюджет на съюза ще дефинира и неговото бъдеще. Вицепрезидентът уточни, че би трябвало непременно да бъде непокътната кохезионната политика, която по гледище на президента Румен Радев бе записана в Римската декларация през 2017 година Кохезионната политика Илияна Йотова дефинира като основата, върху която е основан европейският план – доближаване и взаимност сред страните членки. По думите на вицепрезидента тази политика също се нуждае от промяна поради дългите и тромави процедури за кандидатстване по европейските фондове.
Илияна Йотова означи, че Европа би трябвало да оцени изгодите и рисковете пред последващо разширение. „ С посочването на Западните Балкани за главен външнополитически приоритет България предприе смела крачка. Успехът ще бъде съответен, когато срещата на върха на 17 май в София приключи с пътна карта за присъединението на тези страни “, уточни вицепрезидентът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР