София. Омбудсманът Мая Манолова организира широка обществена дискусия под наслов

...
София. Омбудсманът Мая Манолова организира широка обществена дискусия под наслов
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова свиква форум на високо равнище срещу двойния стандарт в качеството на храните от ЕС

София. Омбудсманът Мая Манолова провежда необятна социална полемика под наслов „ Европа на два стандарта при храните - предпазени ли са правата на българските консуматори “, отдадена на разликите в качеството на храните в страните от Западна и Източна Европа. Форумът ще се състои на 18 септември (понеделник) от 12:00 часа в зала „ Изток “ в постройката на Народното събрание (пл. „ Народно заседание “ № 2). Това оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Р България .
Участие ще вземат български евродепутати, посланици на държавите-членки на Европейски Съюз, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров, народни представители от парламентарните комисии по земеделието и храните, по вероизповеданията и правата на индивида, по опазването на здравето, по въпросите на децата, младежта и спорта, по взаимоотношението с неправителствените организации и жалбите на жителите, ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, управлението на Българската организация по сигурност на храните, представители на браншовите организации, на производителите, неправителствени организации и специалисти в региона.
Специални видеообръщения към участниците ще създадат европейският комисар за правораздаването, потребителите и равенството сред половете Вера Йоурова и българският еврокомисар по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел. Ще бъде излъчена и позицията на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер против двойния стандарт при храните.
Идеята на полемиката е да се набележат решения за попречване на казуса с двойния стандарт при храните от една и съща марка с разнообразни съставки и друга цена, което дискриминира потребителите от Източна Европа. Най-често пострадалите у нас са децата и подрастващите, които са нормалните консуматори на храни с двоен стандарт. Омбудсманът Мая Манолова ще показа и съответни артикули с фрапантни разлики в съставките и цените.
В рамките на форума ще бъде подписана декларация, която приканва европейските институции да одобряват законодателство и единни стандарти против двойния стандарт. Документът ще бъде импортиран в Европейския парламент по време на чуване по тематиката в края на м. септември.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР