София. Охрид е родното място на Кузман Шапкарев и то

...
София. Охрид е родното място на Кузман Шапкарев и то
Коментари Харесай

Проф. Георг Краев: Охрид е родното място на Кузман Шапкарев и то изиграва изключителна роля в неговото отношение към българското

София. Охрид е родното място на Кузман Шапкарев и то изиграва изключителна роля в неговото отношение към българското. Това сподели фолклористът проф. Георг Краев в изявление за Агенция „ Фокус “ за огромния фолклорист Кузман Шапкарев, за активността му и приноса му към българския фолклор.
„ Той е една от доста огромните персони на Българското възобновление. Един извънреден труженик за чудото, което се назовава български фолклор и за българския език. Кузман Шапкарев е роден на 1 февруари 1834 година не къде да е, а в Охрид. Всъщност родното му място изиграва изключителна роля в неговото отношение към българското и изключително по-късно, когато се среща в Струга с Миладиновци. Тогава неговата концепция за събирането и съхраняването на чудесата на българския фолклор дава един необикновен резултат. След освобождението Кузман Шапкарев обикаля из България – Пловдив, Габрово – събира голямо количество материали. През 1891 година благодарение на Министерството на просвещението и най-много с персоналната на поддръжка на тогавашния министър проф. доктор Иван Шишманов, той съумява да издаде един необикновен алманах – Сборника от български национални умотворения. Това е един алманах, който е събиран от човек, обладан от обич към своя народ “, изясни проф. Краве. По думите му изключително значима е неговата публикация, която е и първата книга, която той издава „ Русалиите “. „ Кузман Шапкарев през днешния ден за жалост сме го позабравили. Това е по простата причина, че нашето отношение към тези събирачи на българщината не учим в българското учебно заведение. Те се учат единствено в университета и активността на тези велики хора е позната на шепа учени. Няма онази потребна известност, която заслужава този будител на българщината “, добави проф. Краев.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на изявлението четете в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР