София. Официалният старт на първото Българско председателство на Съвета на

...
София. Официалният старт на първото Българско председателство на Съвета на
Коментари Харесай

Официалният старт на Българското председателство на Съвета на ЕС беше даден с тържествена церемония

София. Официалният старт на първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 беше даден с тържествена гала в Народния спектакъл „ Иван Вазов “ в София. Официални посетители на церемонията бяха президентът на Република България Румен Радев, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министър-председателят на Република България Бойко Борисов и министърът на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова.
„ Добре е, че един от целите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой различен, в случай че не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата страна в Европа, вие, които в никакъв случай не сте изгубили бойно знаме в борба, кой различен би бил на висотата на тази значима и извънредно сложна задача да се възобнови европейската вероятност за целия район “, това сподели ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск . Той произнесе речта си на български език, като стартира със стихотворението „ Отечество общително “ на Иван Вазов. „ Вие постоянно сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето за какво аз имам вяра, че вашето председателство ще бъде толкоз резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в международната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войник, ще се справите “, сподели Туск.
Министър-председателят Бойко Борисов помоли за благословията на патриарха и уточни, че в Библията е казано, че без Господа не може нищо да се направи. „ През тези 6 месеца на нашето председателство би трябвало да се отворят доста въпроси и отговори да се дадат. От една страна ние би трябвало да сме неутрален модератор, само че в това време би трябвало всеки българин да остане с чувството, че Европейски Съюз прави нещо за него “, сподели още той.
Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че председателството съответствува с основен миг и че са в ход ред знакови начинания за установяване на бъдещето на Европейски Съюз. „ Вашето място е в Европа, в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос. Комисията е на страната на България. Не бих могъл да си показва по-добра персона от положителния ми другар Бойко Борисов, която да поеме водачеството за 6 месеца, а и за по-нататък “, сподели той.
„ Българското председателство е положително време за размисъл по какъв начин да създадем Европейски Съюз по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав “, съобщи ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни . Той благодари на българските институции и държавното управление за мощния ангажимент в отбрана на общата граница на Европейски Съюз, както и за чудесното съдействие сред българската войска и полиция и европейските им сътрудници. Антонио Таяни изрази вяра българското председателство да „ павира “ пътя за по-доброто съдействие сред Европейски Съюз и страните от Западните Балкани.
В своята тирада президентът Румен Радев съобщи, че 13 века България е Югоизточната врата на Европа и уточни, че това е скъпо заплатен исторически опит. „ Много сме дали и доста можем да дадем на нашето европейско семейство. На Балканите знаем добре, че от разделянето покълват нещастия. Европа е прекомерно огромна, с цел да бъде монолитна, само че и прекомерно дребна, с цел да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „ Съединението прави силата “, сподели още президентът.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази убеждението си, че българските народни представители ще дадат своя принос към образуването на основните европейски политики. „ Приемаме председателството като национална и надпартийна идея, с която да се потвърдим като квалифициран, градивен и правилен водач на идните основни диспути за бъдещето на Съюза “, сподели още тя.
В формалната си тирада министърът на българското председателство Лиляна Павлова съобщи, че България има какво да даде на Европа - от богата просвета, история, обичаи, фолклор и изкуство, до нововъведенията, технологиите, знанията и гения на българите. „ Историята ни е научила да бъдем толерантни, гостоприемни и диалогични. Така сме се съхранили 13 века, по този начин имаме вяра, че ще запазим и ще просперира Европейски Съюз, а не в случай че се разделяме на дребни и огромни, на богати и небогати, на Изток и Запад, а единствено посредством обединяването към това, което ни сближава “, уточни министър Павлова.
Преди тържественото разкриване в Народния спектакъл формалните посетители разгледаха интерактивна галерия с фотографии и картини на огромни български художници. Мултимедийната експозиция беше прожектирана върху разнородни по размери и форми прожекционни площи.
На фона на формалния старт на европредседателството в столицата се организираха няколко митинга. Въпреки обещаните спомагателни 100 млн. лв. за заплати на чиновниците в Министерство на вътрешните работи синдикатите от системата организираха плануваните за деня протестни дейности и десетки чиновници „ посрещнаха “ делегациите, идващи за формалното разкриване на българското председателство, с плакати, които гласяха, че българските чиновници в Министерство на вътрешните работи са най-ниско платените в Европейски Съюз и получават съществена заплата в размера на 340 евро. По същото време се организираха и следващите митинги " за " и " срещу " построяването на втори въжен превоз в Банско, в които се включиха хиляди жители. По-рано денем на пл. „ Народно заседание “ се организира спокойно шествия в поддръжка на Истанбулската спогодба, а в градинката сред Народното събрание и Софийския университет се състоя митинг за правата на пенсионерите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР