София. Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничния

...
София. Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничния
Коментари Харесай

МРРБ: Започва набиране на проекти за подкрепа на малки и средни предприятия, нови 7 млн. ще бъдат инвестирани в граничния регион между България и Гърция

София. Нови 7 млн. евро ще бъдат вложени в граничния район сред България и Гърция. Средствата са от Програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014 - 2020. С тях ще бъдат подкрепени планове на дребни и междинни предприятия в границите на шестата покана за набиране на планови оферти, която към този момент е оповестена. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).
Дейностите, за чието финансиране от поканата може да се кандидатства, могат да бъдат ориентирани към поддръжка на клъстери в стратегически браншове на районната стопанска система, рехабилитация на здания и възстановяване функционалността на уреди за улеснение на достъпността за хората с увреждания, поощряване на предприемачеството посредством визуализиране и подсилване на нови бизнес хрумвания, даването на услуги за поддръжка на предприятия в браншове, свързани с експорт, нововъведения и разкриване на нови пазари. Проектните оферти биха могли да бъдат ориентирани също към създаване на принадлежности за цифров маркетинг и покупка на хардуер и програмен продукт, абонаментни такси за „ облачни “ услуги, обучителни действия за развиване на бизнес умения в започващи предприятия и други.
По поканата могат да аплайват национални институции с пълномощия в областта на нейните цели, публично-правни и неправителствени организации, университети, проучвателен центрове и други просветителни заведения. Дружества с търговски или промишлен темперамент не са възможни за финансиране. Всеки план би трябвало да включва най-малко един сътрудник от България и Гърция, който да има седалище в допустимата територия на програмата. При избрани условия е възможно присъединяване и на сътрудници, локализирани отвън нея. Максималният брой на планови сътрудници за едно предложение е шест, като всеки от тях би трябвало да има ясна роля в създаването и осъществяването на плана. Всеки претендент може да взе участие единствено в един план.
Предложенията могат да бъдат подавани до 15:00 часа на 6 септември 2019 година При втора фаза се планува подаване на плановите оферти посредством интернет платформа.
Програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014 - 2020 цели постигането на икономическо, обществено и териториално доближаване в трансграничния българо-гръцки район в сходство с Европейската тактика за образован, резистентен и приобщаващ напредък „ Европа 2020 “. Тя обгръща областите Благоевград, Хасково, Смолян и Кърджали на територията на Република България и префектурите Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес на територията на Република Гърция.
До актуалният миг по четири от оповестените предложения са подписани 52 контракта за дотация на стойност 96,8 млн.евро. Проектите са в развой на осъществяване и би трябвало да приключат до края на 2022 година За набиране на оферти към момента е отворена пета покана. Срокът по нея беше продължен до 15 юли 2019 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР