София. Невъзможността за пряка комуникация с администратора на електронния магазин,

...
София. Невъзможността за пряка комуникация с администратора на електронния магазин,
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Детайлът крие рисковете при потребителските сделки

София. Невъзможността за директна връзка с админа на електронния магазин, неналичието на информация за правата на потребителите и даже от време на време съществуването на правописни неточности са най-честите признаци, че сме попаднали на неточен търговец. Това уточни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria On Air при коментар на разкриващите се опасности с интензифицирането на търговията в онлайн средата, оповестиха от пресцентъра на комисията . Маргаритов добави, че динамичността на връзките допуска, че на терена могат да се появят недобросъвестни играчи, които имат за цел на първо място да вземат някакви средства, без да изпълнят поетите от тях задължения.
Маргаритов предложи заплащанията при онлайн покупки да стават с кредитна карта. „ Тогава в по-голяма степен можете да разчитате и на съпричастността на банката с казуса, който би могъл да възникне вследствие на нелоялна комерсиална процедура ”, изясни той.
Примамени от доста преференциална оферта, потребителите от време на време не виждат детайла, уточни Маргаритов в отговор на въпрос на водещата Ганиела Ангелова коя е главната допускана неточност при онлайн покупки. „ Детайлът крие рисковете. Например, че има спомагателни немалки разноски за доставката. Или незадоволително ясно е обяснено, че при запазването на хотелска резервация може да се наложат спомагателни заплащания за част от услугите или за нещо, което е иманентно обвързвано и по този метод вие единствено бихте могли да ползвате главната услуга ”, разясни ръководителят на КЗП.
Според Маргаритов българският консуматор покачва културата си на извършване на покупки и реагира при проблеми, което е обвързвано и с по-отвореното другарство сред хората в интернет среда, където информацията бързо се популяризира. „ Много е значимо, и това оказва помощ на контролните органи да си свършат по-добре работата, да се реагира незабавно и на място. Особено при резервации – когато видите, че явно има разминаване сред офертата, с която са ви примамили да отидете в мястото за настаняване и действителните условия, да се насочи рекламация към стопанисващия обекта. Ако от там няма реакция, да се потърси съдействието на институциите ”, сподели той. И добави, че контактът с КЗП е елементарен и може да се случи по разнообразни информационни канали – на телефона на потребителя 0700 111 22, през интернет страницата на Комисията или в нейно районно посланичество.
Председателят на КЗП настоя потребителите да реагират при всеки опит правата им да бъдат накърнени. Така ще получат подпомагане от институцията, а нарушителите ще бъдат осъдени. В противоположен случай казусът ще остане неуреден и това ще даде тласък на търговеца да продължи да практикува некоректното си държание, виждайки че „ номерът му минава ”.
В студиото на „ Денят On Air ” Маргаритов разяснява, че въпреки да не е знаменателен, както в предходни интервали, главният проблем в туризма към момента е разминаването на обещаното с действителното. Той напомни обаче, че жалбите в туризма са едвам 5% от всички недоволства в Комисията и акцентира, че при десетките хиляди регистрирани публично работещи места за настаняване все някъде – чисто статистически, е допустимо да възникне проблем. „ По-важното е институциите да са подготвени да реагират съответно. Мисля, че напоследък всички съответни образци, които можем да дадем, са точно в тази посока ”, приключи ръководителят на КЗП.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР