София. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум навършва 50 години на

...
София. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум навършва 50 години на
Коментари Харесай

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум навършва 50 години

София. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум навършва 50 години на 19 октомври, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Той е роден на 19 октомври 1968 година във Варна. Завършва главно и приблизително обучение в родния си град. След отблъскване на военната си работа през 1989 година постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски “ при гара Черепиш. През 1994 година приключва Богословския факултет при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.
На 22 декември 1990 година като студент в Богословския факултет е постриган за духовник от Браницкия свещеник Герасим, под духовното старчество на Варненския и Преславски митрополит Кирил. На Неделя Православна през 1991 година е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм „ Св. Успение Богородично “ във Варна. На 26 юли 1992 година е ръкоположен за йеромонах също от Варненския митрополит в старинния храм „ Св. Параскева “ във Варна. От 10 септември 1992 година до 15 юли 1996 година е ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария „ Св. св. Кирил и Методий “, като летните месеци е и ефимерий в Бачковския манастир. През 1997 година е на специализация в Гърция.
От 1 юни 1997 година служи като свещеник в гр. Велики Преслав, Варненска и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 година е възведен в архимандритско достолепие от митрополит Кирил в храм „ Св. Архангел Михаил “ във Велики Преслав. По решение на Св. Синод на БПЦ от 1 април 2004 година е назначен за Главен секретар на Св. Синод на БПЦ и за ръководител на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “.
На 17 март 2007 година в храм „ Св. Александър Невски “ е хиротонисан за свещеник с купата „ Стобийски “ от Българския патриарх Максим и членовете на Св. Синод и като подобен продължава да извършва отговорностите си на Главен секретар на Св. Синод. На 23 март 2014 година в Синодалния параклис „ Св. цар Борис “ след провеждането на синодалния канонически избор е определен с цялостно единогласие за Русенски митрополит. На 5 април 2014 година е въдворен в гр. Русе като епархийски митрополит.
Никола ПЕТКОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР