София не трябва да гори боклук. Това е категоричното становище

...
София не трябва да гори боклук. Това е категоричното становище
Коментари Харесай

Г5: Да не горим боклук в София

София не би трябвало да гори отпадък. Това е безапелационното мнение на общинските съветници в Столичния общински съвет от "Група 5 ".

Според тях желанието на Столична община и столичната Топлофикация да изгарят боклуци в ТЕЦ-София е рецепта за рисково и скъпо разхищаване на сила, първични материали и публични средства.

Общината не регистрира позитивните развития в еврозаконодателството за ръководство на отпадъците, нито пък най-хубавите практики на страни като Италия, Словения, Белгия, отбелязва news.bg.

При мощно нечистия въздух на София още един източник на фини прахови частици (ФПЧ), азотни оксиди, тежки метали и други нездравословни субстанции е напълно непотребен.

Дори и най-модерните филтри пропущат замърсяване.

Припомняме обаче, че столичната кметица Йорданка Фандъкова е на друго мнение. Според нея се изнасят погрешни данни във връзка с инсталацията за горене на битови боклуци в София.

По думите на кметицата инсталацията за горене на боклуци е подкрепена от Европейската комисия. Това обаче станало чак през 2012 година. Проектът се разработвал няколко години, като по него работила една от най-големите компании в тази сфера.

Фандъкова съобщи и че във Виена има 4 сходни съоръжения. Едната от тези съоръжения била в центъра на града и дори била туристическа атракция.

Според общинарите изказванията на Столична община, че в случай че горим, няма да депонираме боклуци, са погрешни, тъй като при изгарянето остават към 25% пепел и шлака, които би трябвало да бъдат депонирани.

Част от тази пепел е токсична и би трябвало да се депонира в отдалечени специфични депа за рискови боклук в Германия, което доста покачва разноските и риска от транспортни произшествия.

Като образец Ивайло Хлебаров от "За земята " уточни локалната администрация в Тоскана, която е отхвърлила концепцията за сходна апаратура. Хлебаров се разгласи за разделно събиране на боклуци и компостиране. Разделното събиране би трябвало да води до най-малко 50% преработване, счита Хлебаров.

Столична община отхвърля преработването и разделното събиране на боклуци. Европейски Съюз предлага нови цели при ръководството на боклуци -задължително разделно събиране, 65% преработване до 2030. Ако се направи апаратура, няма да може да се реализира тази цел. Оперативните разноски по инсталацията са най-вече за промяна на филтри, аварийни елементи и те не са включени във финансирането на плана, по думите на Хлебаров.

Общинският консултант Симеон Славчев изясни, че на Столична община са показани вероятни други възможности. Чуваемост обаче няма. Един от главните проблеми е неналичието на информация, разяснява той. "Не бяхме чути. Тази идея е идея на всеки един от нас, няма да спрем до тук ", закани се общинарят.

Светослав Витков пък уточни, че партийните ползи са под гражданските ползи. По думите му общинските съветници са били сложени в обстановка на едно бързо гласоподаване. Витков съобщи, че не е уверен в правилността на избора, който е направил Столичният общински съвет. Той упорства общинарите да внесат в СОС искане за осъществяване на локален референдум по какъв начин да се ръководят отпадъците на София.

Припомняме, от Демократична Бъглария също желаеха в София да се организира локален референдум по отношение на построяването на инсталацията за горене на боклуци.

Не се ли смесва положението на боклука и положението на Топлофикация, попита и Венци Мицов. Той акцентира и че по значими въпроси жителите нямат достъп до информация, както и това, че самите те са изгубили доверие в СОС. Гражданите се чувствали прецакани, по мнението му.

Съветниците са обезпокоени, че не се търсят най-хубавите решения за града. Чрез изгарянето ще се унищожат десетки хиляди тонове скъпи първични материали, които биха могли да се рециклират и да бъдат употребявани за произвеждане на биогаз и да носят доходи, вместо разноски. Ако планът не бъде изменен, реализирането му освен ще опонира на европейските политики, само че и ще съставлява разхищаване на обществени средства.

Припомняме, че довечера от 18.30 часа се провежда митинг пред Столичния общински съвет точно против построяването на инсталацията за горене на отпадък.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР