София. Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий представя оригиналното

...
София. Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий представя оригиналното
Коментари Харесай

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” представя оригиналното Тефтерче на Васил Левски

София. Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ” показва истинското Тефтерче на Васил Левски. Събитието е отдадено на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, оповестиха от библиотеката. От 9.00 до 14.00 часа вратите ще бъдат отворени за свободен достъп до изложбеното пространство. Тефтерчето ще бъде експонирано в Централното предверие. Посетителите ще имат опция да се срещнат и с неговата цифрова версия, както и да се снабдят с обновеното му факсимилно издание с разчетен текст.
„ Съдбата по този начин е отредила, че гробът на Апостола на свободата Васил Левски не е непокътнат, няма ги неговите мощи, пред които да се поклоним. Единственото благосъстояние, което ни е останало от него, са няколко кичура коса и документалното му завещание. Всичко написано от ръката му е значимо и скъпо, само че един-единствен документ ни дава опция да се вгледаме в неговия персонален живот и душевността му – тефтерчето, писано през последните две години от живота му ”, показват от Националната библиотека.
Очаква се акад. Антон Дончев да показа книгата на Захарий Стоянов „ Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му ” (издание на Фондация „ Трейс за хората ”).
Всички гости ще могат да прегледат изложбата „ Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите лични сили ”. Тя е плод на взаимните старания на Министерството на културата, Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ”, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ „ Св. Климент Охридски ” и Университета по библиотекознание и осведомителни технологии.
В специфични витрини ще бъдат изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ. След няколкомесечна обиколка в страната при нас се завръща и пътуващата ни експозиция „ Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски ”.
Събитията в НБКМ са част от формалната стратегия за честванията на паметната дата и се организират под патронажа на президента Румен Радев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР