София награди днес най-добрите си спортисти, определени чрез първата в

...
София награди днес най-добрите си спортисти, определени чрез първата в
Коментари Харесай

Кметът не уважи спортистите на София, която е световна столица на ... спорта тази година

София награди през днешния ден най-хубавите си спортисти, избрани посредством първата в историята анкета за № 1 в столицата. Стилната гала събра в Музея на историята на физическата просвета и спорта в Националния стадион „ Васил Левски “ изтъкнати състезатели, ръководители на федерации и клубове, общински и спортни деятели, представители на бизнеса, културата и медиите.

Връчени бяха специфични призове на всички получили гласове в допитването, а с огромната премия като „ Спортист № 1 на София за 2023 година “ бе отличен спечелилият Алберт Попов. Скиорът алпиец събра 29 т. и изпревари със 7 т. наредилата се на второ място сабльорка Йоана Илиева, трета с общо 12 т. остана шахматистката Антоанета Стефанова. Всичките 7 състезатели с гласове в анкетата бяха наградени с купи и спортни продукти.

„ За мен е чест да поздравя и наградя призьорите от името на Столична община и персонално на кмета Васил Терзиев. Много значима задача е да работим за спортната просвета. През предходната година Столична община е подкрепила посредством 4 стратегии над 270 спортни клуба. В идващите 4 години измежду целите ще бъде още веднъж всеобщият спорт, както и спортът измежду маргинализираните, измежду възрастните и хората с увреждания “, съобщи Яна Генова, зам.-кмет по Направление „ Култура, обучение, спорт и юношески действия “

Даниела Дашева, зам-министър на младежта и спорта също поздрави призьорите и награди част от намерилите място в анкетата. „ Време беше София също да дефинира най-хубавите си спортисти. Добре е, че измежду най-заслужилите има представители на доста разнообразни спортове. Радостно е, че спортът е измежду целите на общината, а дано да си пожелаем в скоро време София да бъде и международна олимпийска столица, с кандидатурата за домакинство на юношески олимпийски игри. Спортистите постоянно са били образец за хората, “ сподели още Дашева.

Призьорите бяха поздравени още от Цеко Минев - президент на БФ ски, вицепрезидент на БОК и член на Изпълкома на ФИС, Любомир Ганев - президент на БФ волейбол и член на Изпълкома на БОК, Ренета Камберова – олимпийска медалистка в художествената гимнастика от Рио2016, Йордан Гълъбов - член на УС на БФ фехтовка, Катя Иванова - шеф на Музея на историята на физическата просвета и спорта и други

„ Вярвам, че тази анкета ще стане традиция. Пожелаваме си също да има по-добра спортна инфраструктура. Щастливи сме, че първият победител в анкетата е от зимните спортове, а в допитването ски-федерацията има двама представители. Тази година БФ ски празнува своя древен юбилея, от тук, в София са тръгнали представителите на едни от първите клубове в страната, “ сподели Цеко Минев, преди да подари издания на специфичния Алманах, отдаден на 100-годишнината на проведените ски в България на кмета на София, на Фондацията, на Музея на спорта и на най-заслужилите в анкетата.

Президентът на БФ волейбол Любомир Ганев насочи специфични благодарности за стореното през предходната година от Александър Николов. „ Много е мъчно играч от груповите спортове да бъде отличен самостоятелно, само че Алекс заслужава с триумфите които реализира. Надяваме се той и брат му да ни радват още 15-20 години, двамата са невероятни гении, “ сподели още Любо Ганев

Сцециални благодарности бяха отправени към екипа на „ София – международна столица на спорта “, който провежда анкетата с тази гала и най-много към зам.-председателя на Фондацията Анатоли Илиев.

„ Надяваме се, тази анкета да бъда единствено едно начало на бъдеща добра традиция. Фондацията увлече стотици хиляди през последните 10 години. Ние няма да спрем да подкрепяме спортистите, само че и да влагаме старания и запас за всеобщия спорт, за спорта измежду разнообразни обществени и възрастови групи, “ съобщи Илиев, след което връчи на Музея на спорта фланелката, с която Изабела Янкова – едно от лицата на самодейността – завоюва международна купа в маутинбайка.

На Церемонията бяха публично оповестени и лицата на самодейност „ София – международна столица на спорта “. През 2024 година това са с шахматистката Белослав Кръстева и скиорът Алберт Попов. Двамата получиха специфични ваучери на стойност 500 лева за закупуване на спортна екипировка по техен избор.

„ Благодаря за това самопризнание, за мен е чест да бъда състезател № 1 на София в първата анкета. Благодаря на публицистите, за гласовете, които са ми дали. Това е самопризнание, само че и отговорност, изключително в този момент, когато съм избран и за едно от лицата на самодейността в годината, когато имаме купата „ международна столица на спорта “. Не единствено първенците и медалистите, а всеки състезател е образец за подражателство, състезателите са следвани от хиляди, от време на време милиони. В тази връзка е доста значимо да можем да увлечем повече да спортуват, да бъдат дейни, да водят здравословен метод на живот, “ съобщи Алберт Попов незабавно откакто получи солидния приз за номер 1 в София през 2023 година

Белослава Кръстева също благодари за доверието и признанието да бъде „ лице на самодейността “. „ Радвам се, че шахматът получи таказа популярност и поддръжка напоследък, това е доста значимо за нас. Тази известност сигурно ще спомогне за по-доброто бъдеще на нашия спорт. Със званието „ лице на самодейността “ към този момент имам още благоприятни условия да направя по този начин, че повече младежи да се увличат по спорта, ще направя всичко допустимо да бъда на оптимален брой събития и интензивности на Фондацията тази година, “ сподели Белослава Кръстева, която дойде особено за церемонията от Съединени американски щати, където е студентка.

" Стана традиция Фонцация „ София – европейска столица на спорта " да дефинира наши надарени състезатели, които да промотират концепциите и задачата на програмата. Целта е тези наши спортни звезди да увличат хората посредством това, което са пастигнали, само че и посредством своята обятелност като образци за подражателство, като модели на държание, като персони следвани и обичани от милиони. Те ще бъдат с хилядите по събитията на „ София – международна столица на спорта “, ще поздравяват участниците, ще започват с тях във велошествия и други надпревари, ще награждават призьорите. Техните лица ще са по билбордове и мертостанции, където ще промотират събитията на самодейността с цел да увличат хората да се възползват от опциите, които дава Фондация „ София – европейска столица на спорта “ за деен и здравословен метод на живот на софиянци и гостите на града, " означи водещата на церемонията Цвета Гагарова.

През годините лица на самодейността бяха следните състезатели: 2018 Христяна Тодорова (художествена гимнастика), 2019 Александра Фейгин (фигурно пързаляне), 2020 Йоана Илиева (фехтовка), 2021 Катрин Маноилова (шорттрек), 2022 Изабела Янкова (маутинбайк) и Калоян Бинев (таекуондо) и 2023 Андреа Коцинова (сноуборд) и Йоан Величков (тенис на маса). Повечето от тях участваха през днешния ден на Церемонията с цел да пожелаят триумф на своите наследници.

Попов заслужи признанието „ Спортист №1 на София за 2023 година “ с първия си подиум в Световната купа по алпийски ски при третото място на слалома в Палисейдс Тахо и с 15-ата позиция в крайното класиране за дисциплината през сезона. Алберт прави първи стъпки на ски и първи тренировки по пътя към международния хайлайф по скатовете на Витоша в зимен център Алеко.

Йоана Илиева завоюва бронз на сабя от Световното по фехтовка в Милано, което бе първи орден от международно в историята на българската женска фехтовка и стана европейска шампионка до 23 година от Будапеща. През 2020 година тя бе лице на самодейността „ София – европейска столица на спорта “.

Антоанета Стефанова бе капитан на шахматния отбор на България, сграбчил европейската отборна купа за дами в Будва (Черна гора)

В класирането следват Боряна Калейн (с два сребърни медала от Световното състезание по художествена гимнастика за дами във Валенсия и извоювана олимпийска квота за Париж 2024), Белослава Кръстева (с бронз на Световното по шахмат за девойки до 20 година в Мексико сити и злато с тима на България на Европейското за дами в Будва, Черна гора), Тервел Замфиров (световен първенец по сноуборд за младежи в паралелния великански слалом в Банско и със сребро от отборния великански слалом на Европейския олимпийския юношески фестивал в Италия) и Александър Николов (заслужил сребро в Италианското волейболно състезание с отбора на „ Кучине Лубе Чивитанова “, капитан на младежките национали, спечелили бронз на Световното в Италия и със мощна дебютна година в мъжкия народен тим, Александър е роден в Тур, Франция, само че от дребен израства и тренира в Левски София)

Дебютното издание на анкетата бе проведено пробно измежду авторитетните спортни публицисти членове на Медийния съвет към Българския олимпийски комитет. Всеки от тях уточни своята тройка, като за първо място се даваха 5 т., за второ 3 и за трето 1 т. Най-много първи места събра Алберт Попов – 4, Йоана Илиева и Антоанета Стефанова са с по две челни позиции и Боряна Калейн с една.

ЛИЦАТА НА " СОФИЯ - СВЕТОВНА СТОЛИЦА НА СПОРТА ПРЕЗ 2024 "

Белослава КРЪСТЕВА
шахмат

Родена в София през 2004 година и от дребна избира шахматната дъска, откакто на 5-годишна възраст татко й демонстрира по какъв начин се местят фигурите, а на 7 стартира да тренира. Едва 13-годишна печели бронз на европейското за девойки в Мамая (Румъния). През 2020 година сграбчва държавната купа за дами. Третият български играч достигнал оценка ЕЛО 2350 т. Европейска шампионка за дами с тима на България от шампионата в Будва (Черна гора) 2023. Печели бронз на международното за девойки до 20 година в Мексико сити 2023 с равни точки с останалите медалистки. Гросмайстор за дами. Представя България на трета дъска за деветото място на шахматната олимпиада в Ченай (Индия) 2022. В момента следва бизнес и финанси в Университета на град Колумбия, Мисури.

Алберт ПОПОВ
алпийски ски

Роден на 8 август 1997 година в София. Първите си стъпки на ски прави на Витоша, стартира да тренира от 2009 година, играч на клуб „ Мотен “ с персонален треньор Ивайло Борисов. Вицешампион на слалом и великански слалом от олимпийския юношески европейски фестивал в Форарлберг/Лихтенщайн 2015. С бронз на великански слалом от младежкото международно състезание в Давос 2018. Девети на слалом и 17-и на гиганстки слалом от олимпийските игри в Пекин 2022, започва и на олимпиадата в Пьонгчанг 2018 с 28-о място на великански слалом. С първи подиум за Световната купа от третото място на слалома в Палисейдс Тахо, 15-и в крайното класиране за дисциплината през предишния сезон. Три пъти измежду първите 30 на международни шампионати за мъже от Санкт Мориц 2017, Оре 2019 и Кортина 2021.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР