София. На тази дата през 1588 г. в Англия се

...
София. На тази дата през 1588 г. в Англия се
Коментари Харесай

Денят 10 септември в световната история

София. На тази дата през 1588 година в Англия се завръща морската експедиция на Томас Кавендиш – третата, обиколила света.
През 1855 година по време на Кримската война, след 11-месечна блокада съветската военноморска база Севастопол е завзета от Англо-френските войски. През 1855 година военните дейности се водят по всички фронтове, само че решителен остава Кримският фронт. Руските войски са принудени да изоставен Севастопол. В края на 1855 година военните дейности са прекъснати. Русия е в дипломатическа изолираност и е принудена да подписа тежкия за нея Парижки кротичък контракт (1856 г.). През 1919 година е подписан Сенжерменският кротичък контракт сред Съглашенските сили и Австрия. Той е вторият (след Версайския) от договорите, с които се завършва Първата международна война. С него се постановява разчленяването на огромната Австро-унгарска империя.
През 1921 година на тази дата е открит сектор от първата в света автомагистрала край Берлин.

2015 година
Около 100 хиляди души напущат домовете си заради огромни наводнения в Япония.

В Южна Африка е открит незнаен до момента тип праисторически човек Homo naledi.

2014 година
Филипинският президент Бениньо Акино внася в Конгреса законопроект за основаването на самостоятелен регион Бангсаморо.

2013 година
Томас Бах е новият президент на Международния олимпийски комитет.

2012 година
Петдесет и шест годишният академични учител Хасан Шейх Мохамед е новият президент на Сомалия побеждавайки на изборите някогашния президент Шариф Шейх Ахмед.

2011 година
При митинги пред посолството на Израел в Кайро починаха трима индивида, а над хиляда бяха ранени.

1995 година
НАТО изстрелва крилати ракети " Томахоук " по противовъздушните установки на босненските сърби край Баня Лука, за да ги принуди да изтеглят тежкото си оръжие към Сараево.

1981 година
Картината " Герника " на Пабло Пикасо е върната от Ню Йорк в Испания.
Пабло Пикасо (П. Руис-и-Пикасо) е един от най-големите художници на ХХ в. По генезис е испанец, роден е през 1881 година в Каталония. Твори във Франция. В началото на ХХ в. ( " наследник " и " розов " период) основава " Девойка с топка " ( 1905 г.). През 1907 година е един от основоположниците на кубизма. Негови творби са " Гълъбът на мира " (1947 г.). Има доста керамични, графични и скулптурни произведения. Пише и стихове. Пабло Пикасо умира през 1973 година

1967 година
Жителите на Гибралтар всеобщо гласоподават за опазване на британската власт.

1964 година
Влиза в действие Конвенцията за териториалното море и крайбрежната зона, която е част от женевските конвенции по морско право. Тя утвърждава суверенитета на крайбрежните страни и териториалните им води, въздушното пространство над тези води и над повърхността и недрата на дъното им. Фиксира правото и дефинира изискванията за спокойно прекосяване през териториалните води, съдържа положения за наказателна и гражданска пълномощия в тях. Предвижда право на крайбрежната страна да реализира надзор, нужен за недопускане нарушение на нейните митнически, имиграционни и санитарни правила. В конвенцията няма положения за ширината на териториалните води.
Женевските конвенции по морско право са конвенции, подписани като резултат от първата конференция на Организация на обединените нации по морско право (29 април 1958 г.). В контракт са одобрени основите на международно-правни режими на териториалните води, континенталния шелф и намерено море, правилата на интернационалното мореплаване и риболова. Женевските конвенции по морско право се състоят от: Конвенция за териториалното море и крайбрежната зона, Конвенция за откритото море, Конвенция за континенталния шелф, Конвенция за риболова и опазването на живите запаси на откритото море.

В Кипър се разполагат войски на Организация на обединените нации за понижаване на напрежението сред гръцкото и турското население на острова.

1924 година
Подписана е конвенция " Калфов - Политис ".
Документът е за обезпечаване на националните и културните права на българското малцинство в Гърция и на гръцкото малцинство в България. Подписана е от външните министри на България (Хр. Калфов) и на Гърция (Й. Политис), по чиито имена е и наречена. Одобрена е от Съвета на Обществото на народите на 29 септември същата година. Гръцкото държавно управление подписва спогодбата не толкоз от желанието да притъпи недоволството на европейското публично мнение от осъщественото ликвидиране на беззащитни българи в с. Търлис, колкото от блян да получи външен заем в размер на 10 млн. стерлинги благодарение на Обществото на народите. С този си акт обаче то провокира реакцията на сръбско-хърватско-словенското държавно управление, което побързва да денонсира подписания сред Сърбия и Гърция контракт от 1920 година След приемането на външния заем гръцкият парламент не ратифицира спогодбата, заради което тя не влиза в деяние. Всички апели на българското държавно управление за наказания срещу Атина поради отхвърли й да извърши един контракт, получил утвърждението на Обществото на народите, остават без резултат. Тази позиция на международната организация, в която решаваща дума имат Англия и Франция, чийто съдружник по време на Първата международна война (1914-1918 г.) е Гърция, е индиректен израз на интернационалната изолираност на кабинета на професор Ал. Цанков, заграбил властта в България посредством държавен прелом на 9 юни 1923 година

1919 година
В град Сен Жермен ан Ле е подписан Сенжерменският контракт.
Сенжерменският контракт е контракт за мир сред Съглашенските сили и Австрия. Той е вторият (след Версайския) от договорите, с които се завършва Първата международна война. С него се постановява разчленяването на огромната Австро-унгарска империя, като се образува самостоятелна Чехословашка република, Унгария се обособява в обособена страна, а Галиция, Трансилвания, Буковина, Банат, Хърватско, Босна и Херцеговина, Далмация и други се причисляват към прилежащите страни (новосъздадена Полша, Румъния, Сърбо-хървато-словенското кралство и Италия). Австрия остава дребна страна с републикански режим, чиято повърхност и население са надлежно 83 904 кв. км. и 6 526 700 души. Сенжерменският контракт, както и последвалите го Трианонски и Ньойски контракти, е направен по пример на Версайския контракт (1919 г.). Общо е убеждението, че разчленяването на огромната Австро-унгарска монархия, която до 1918 година заема 625 337 кв. км и популацията й е 51 390 000 поданици, разстройва стопански народите, които обитават среднодунавския басейн.

1855 година
По време на Кримската война, след 11 месечна блокада съветската военноморска база Севастопол е завзета от Англо-френските войски.
През 1855 година военните дейности се водят по всички фронтове, само че решителен остава Кримският фронт. Руските войски са принудени да изоставен Севастопол. В края на 1855 година военните дейности са прекъснати. Русия е в дипломатическа изолираност и е принудена да подписа тежкия за нея Парижки кротичък контракт (1856 г.).

1721 година
Във Финландия е подписан Нищадският кротичък контракт сред Швеция и Русия, който поставя завършек на 21-годишната война. Според контракта Швеция отстъпва Ливония, Естония и Ингрия (част от Карелия).

1588 година
В Англия се завръща морската експедиция на Томас Кавендиш – третата, обиколила света.

На тази дата умират:

1983 година
Умира Феликс Блох – американски физик. Носител е на Нобелова премия за физика през 1952 година Той е роден на 23 октомври 1905 година в Цюрих, Швейцария. От 1934 година управлява Катедрата по теоретична физика в Станфордския университет, Калифорния. В интервала 1942-1945 година работи в лабораторията " Лос Аламос ". От 1948 година е член на Националната академия на науките на Съединени американски щати. Открива квантовата доктрина на кристалите и теорията на нискотемпературния феромагнетизъм. Разработва основите на теорията на нуклеарния магнитен резонанс и реализира първите опити за проучването му.

1544 година
Умира Клеман Маро – френски стихотворец. Роден е през 1496 година Заедно с Ф. Рабле е една от най-значителните фигури на ранното Възраждане във Франция. Ползва се с покровителството на Франсоа I и на надарената му сестра Маргарита Наварска. Автор е на балади, епиграми, псалми, поеми ( “Ад ”, 1526 г.) и сатири.

На тази дата са родени:

1968 година
Роден е Гай Ричи – британски режисьор, продуцент и сценарист. В началото режисира музикални видеоклипове и реклами. Първият му филм е " Две димящи цеви " (1999 г.). През 2000 година снима " Гепи ". Филмография: " Звезда " (2001 г.), " Изгубени " (2002 г.).

1784 година
Роден е Александър Иванович Кутайсов – съветски офицер, генерал-майор (1806 г.). Служи в артилерията (от 1803 г.). Притежава огромни качества и познания в региона на артилерията. Участва във войната с Франция (1806-1807 г.). Във Виена и Париж учи източни езици, математика и военно дело (1810-1811 г.). През 1812 година основава инструкцията “Общи правила за артилерията в полевото стълкновение ”, която съдържа най-съвременните схващания за дилемите на артилерията, нейната формация и маневриране в багра. Началник е на артилерията в Първа войска по време на войната с Наполеон. Убит е по време на Бородинското стълкновение на 7 септември 1812 година

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници :

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР