София. На срещата на върха в София лидерите на страните-членки

...
София. На срещата на върха в София лидерите на страните-членки
Коментари Харесай

„Фокус“ : Страни от ЕС искат да отворят бежански лагери на Балканите

София. На срещата на върха в София водачите на страните-членки от Европейския съюз са обсъждали опцията за отваряне бежански лагери в страните от балканския район, с което да се попречи на бежанците и мигрантите да влязат на територията на Съюза, разгласи в броя си от петък френският вестник „ Монд “, предава скопското електронно издание „ Фокус “ .
Идеята, съгласно вестника, е препоръчана от Дания и Австрия – две страни, които имат евроскептични и антиимигрантски държавни управления. На 5 юни датският министър председател Ларс Локе Расмусен съобщи, че в диалози с австрийския си сътрудник Себастиян Курц, чиято страна поема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз на 1 юли, за основаване на нова система за даване на леговище в Съюза, чиято централна точка би трябвало да бъде „ отваряне на взаимни центрове за банкет и експулсиране “.
С други думи, изяснява „ Монд “, това биха били един тип лагери, където ще бъдат арестувани мигрантите, които нямат право на леговище, а не могат да бъдат върнати обратно.
Независимо, че Расмусен не е споделил намерено къде ще бъдат отворени тези лагери, френският вестник е разбрал от „ сигурни източници “, че става дума за Албания и Косово.
Датският министър председател е декларирал, че е „ в контакт и с други европейски водачи “ и е „ оптимист “ за плана.
„ Разговорите в действителност са водени на срещата на върха в София на 17 май сред 28-те страни-членки и пет страни от Западните Балкани, твърди „ Монд “, като прибавя, че проектите на Виена и Копенхаген се презентират и в другите страни-членки на Европейски Съюз.
Както е декларирал кореспондентът на МИА от Брюксел, Белгия твърди, че не е била съветвана, до момента в който Нидерландия към момента не се е произнесла за предлагането.
Датчаните, съгласно „ Монд “ са се пробвали да придумат Германия, която била „ скептична “, до момента в който Франция била „ зашеметена “ и се противопоставила на концепцията.
„ Немислимо е балканските страни да одобряват сходно нещо даже и с финансова помощ за възвръщане или с обвързване с тяхната европейска интеграция “, декларирал френски дипломатически източник.
Все отново, австрийското председателство преглежда концепцията на тези няколко страни. Не се оповестяват елементи кои други страни поддържат концепцията.
Източниците на МИА удостоверяват, че „ най-вероятно тези лагери би трябвало да са на Балканите “, предвид на това, че в предлагането на Дания се показва, че те ще бъдат „ отвън Европейски Съюз, само че на европейския континент “.
„ Концепцията е в разработка, а специалистите я разискват “, настояват дипломатически източници от Брюксел.
Ако диалозите и експертизите потвърдят концепцията, не е изключено тя да се формализира като предложение на равнище Европейски Съюз и Австрия да я сложи публично на масата за договаряния на страните-членки на Съюза.
Това не е първи път, когато се появява концепцията за бежански лагери отвън Европейски Съюз, като преди като локация се сочеше Либия, само че проектът пропадна.
„ Фокус “ разяснява, че със усилването на десните, евроскептичните и антиимгрантските държавни управления в Европейски Съюз, става все по-ясно, че дните на общата политика за даване на леговище в Съюза са преброени, а австрийското председателство към този момент ясно съобщи, че целта му ще бъде „ отбрана и стягане на външните граници “, вместо взаимност сред членките и преразпределение на бежанците измежду страните от Съюза.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР